FrieslandCampina zit niet op krimp te wachten

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina zit niet op krimp van de melkproductie te wachten. Dat zegt algemeen directeur Hein Schumacher in een toelichting op de jaarcijfers van 2021 die het bedrijf dinsdag presenteerde.

FrieslandCampina+zit+niet+op+krimp+te+wachten
© Dirk Hol

De ledenmelkaanvoer daalde in 2021 met 3,2 procent naar 9.745 miljoen kilo. Dat had deels te maken met het groeiseizoen van 2021 in Noordwest-Europa, maar ook met stoppers. Het bedrijf had naast echte stoppers te maken met vertrekkende leden als gevolg van een nieuwe ledenfinanciering.

'Dat vinden wij natuurlijk erg jammer', zegt Schumacher hierover. 'Maar dat blijft de keuze van de melkveehouder zelf.' Het coöperatiebestuur kijkt of de coöperatie in de toekomst nieuwe leden kan toelaten. Dat traject loopt nu. De algemeen directeur verwacht dat het resultaat van deze verkenning in het tweede kwartaal bekend wordt gemaakt. 'Maar dat is een zaak van de leden, van de coöperatie. Zij moeten daarover beslissen.'


Krappe melkaanvoer

FrieslandCampina heeft te maken met een krappe melkaanvoer. Vraag en aanbod op de zuivelmarkt zijn niet in balans. Eerder deze maand gaf Arla al aan nog geen hogere melkproductie te zien, ondanks de hoge melkprijzen. Dat ziet Schumacher ook: 'De productie blijft achter. Daar zit altijd een vertraging in, maar ook nu zien we dit nog niet bijtrekken. Dat heeft mogelijk te maken met de hoge voerprijzen waar ook de melkveehouders mee te maken hebben, waardoor ze terughoudend zijn.'


Het bedrijf ziet dit verschijnsel niet alleen in Nederland, maar ook in de omliggende landen. De hoge grondstofprijzen moeten wat FrieslandCampina betreft worden doorberekend in hogere prijzen in de retail en voor de consument. Onderhandelingen daarover lopen nu nog met de retail zegt financieel directeur Hans Janssen. 'Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ons, maar voor veel bedrijven en ook voor de retail zelf.'


Overheidsbeleid

Op de lange termijn wordt in Nederland, mede door overheidsbeleid, ook geen grote groei van de melkproductie verwacht. Schumacher vindt het belangrijk dat er een goede toekomst blijft voor melkveehouders en het zuivelbedrijf. 'Ik sta niet voor afbreken, maar voor oplossen. Daarbij moet ook worden gekeken naar de relevantie van onze markt en het behouden van goede marges. Er moet bovendien geld beschikbaar zijn om te verduurzamen.' Daar kunnen als het gaat om stikstof- en CO2-reductie, wat hem betreft, innovatie en techniek een belangrijke rol bij spelen.

Van 'gewoon doorproduceren zoals we altijd gedaan hebben', is volgens de algemeen directeur geen sprake. Ook FrieslandCampina zet in op verduurzaming van het productieproces en bij de leden-melkveehouders op het erf. 'Zo waren wij de eerste die instapten in PlanetProof-zuivel.' Hij ziet daarbij dat het debat in Nederland over de veehouderij ontzettend gepolariseerd is. Ook een boodschap van de CEO zelf wordt dan geframed, zoals onlangs in een interview in De Volkskrant. Schumacher: 'Alles wat tussen aanhalingstekens stond klopte. Er spelen op dit moment allerlei sentimenten. Wij kunnen daar alleen maar ons authentieke, genuanceerde en eerlijke verhaal tegenover stellen.'


Productiecapaciteit

Maar als de melkproductie verder afneemt, kan dit wel gevolgen hebben voor FrieslandCampina. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in een bepaalde productiecapaciteit. Als die niet wordt benut, dan is het bedrijf genoodzaakt om dat af te stoten om te zorgen dat kosten en baten weer in balans zijn.

In 2021 en ook al eerder liep vooral de verkoop van kindervoeding in Azië een flinke deuk op. Het bedrijf had al last van het wegvallen van Hongkong als belangrijke invoermogelijkheid richting de Chinese markt. Toch ziet FrieslandCampina nog wel potentie in deze markt, die jarenlang zeer beloftevol was. 'In Zuidoost-Azië was er lang sprake van minder geboortes. Het lijkt erop dat dit zich herstelt', zegt Schumacher. 'De markt blijft lucratief vanwege de goede marges op deze producten. We verwachten hier dan ook herstel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer