Ratten vangen bij de Duitse grens

Door jarenlange intensieve bestrijding hebben de waterschappen de rattenpopulatie in Nederland onder controle. De meeste ratten komen dan ook binnen via de Duitse grens. De waterschappen hebben maar liefst vierhonderd rattenbestrijders in dienst. Nico Evers van waterschap Rivierenland is een van hen. Hij gaat door weer en wind op pad, vandaag in de Gelderse Ooijpolder.

Evers legt uit dat de muskus- en beverratten in Duitsland al worden opgevangen, zodat ze Nederland niet bereiken. 'Hier in de grensregio vangen we de piek uit Duitsland op. We kunnen nu wel stellen dat we door de ingang dicht te houden, de ratten onder controle houden.'

De waterschappen vangen de ratten met klemmen, kooien en watermonsters waarbij door DNA duidelijk wordt dat er een rat in het gebied zit. Alle kooien hebben een zender. Als een kooi dichtvalt, krijgt Evers een melding. Bijvangst wordt weer vrijgelaten.

Evers is al achttien jaar rattenbestrijder. 'De vangsten zijn nu vrij laag. Daar hebben we jaren naartoe gewerkt. Maar toen ik in 2004 begon, had je er weken bij dat honderd beestjes geen uitzondering waren. Vorig jaar ving ik in Nederland tien muskusratten, in Duitsland bijna 170. En ongeveer vijftig beverratten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer