Gelderse boeren lezen actuele bodemtemperatuur in graszode af

Veehouders en akkerbouwers in de buurt van Haarlo kunnen vanaf deze week de actuele bodemtemperatuur in de graszode op een website aflezen. Daardoor kunnen ze op het juiste moment dierlijke mest uitrijden.

Gelderse+boeren+lezen+actuele+bodemtemperatuur+in+graszode+af
© stichting biomassa

Het kiezen van het juiste moment voor de eerste keer uitrijden van dierlijke mest en kunstmest na de winter is belangrijk om onnodig verlies van mineralen en milieubelasting te voorkomen. Volgens deskundigen kan dit pas als de bodemtemperatuur langdurig boven de 10 graden blijft.

Stichting Biomassa, een Achterhoekse stichting die innovaties op het gebied van de verwerking van biomassa stimuleert, heeft daartoe een nieuw systeem ontwikkeld waarmee de bodemtemperatuur exact kan worden vastgesteld.

Hierbij maakt de stichting gebruik van een systeem met bodemsensoren in een representatief grasperceel op zandgrond aan de Veldweg in Haarlo. De sensoren meten ieder kwartier de bodemtemperatuur op een diepte van 15 centimeter onder het oppervlak.


Juiste moment bepalen

Aan de hand van het verloop van de bodemtemperatuur en de weersverwachting voor de komende dagen kan iedere agrariër of loonwerker zelf eenvoudig het juiste moment van bemesting bepalen via de website van de stichting. 'Dit is interessant voor ondernemers die binnen een afstand van zo'n 10 kilometer van het meetpunt zitten', zegt coördinator Hayo Canter Cremers van stichting Biomassa.

Het systeem met bodemsensoren kost zo'n 1.000 euro en is ontwikkeld door de bedrijven Estede Scientific en Dorset Identification, beide gevestigd in Aalten.

De proef in Haarlo wordt uitgevoerd als onderdeel van het project Kunstmestvrije Achterhoek. En deze is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de provincie Gelderland, Achterhoek Ambassadeurs en het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Aankoopbedrag goed te doen

'Ik kan me voorstellen dat je elders als groep boeren samen ook zo'n meetpunt installeert', zegt Canter Cremers. 'Het aanschafbedrag is samen goed te behappen. En door op het juiste tijdstip te bemesten, zijn onnodige bemestingsemissies te voorkomen.'

Tot nu toe bepalen boeren het moment van uitrijden van mest nog vooral aan de hand van een optelsom van dagtemperaturen, de zogenaamde temperatuursom.

Wanneer een bepaald getal wordt bereikt, kan de bemesting plaatsvinden. Maar ervaring uit de praktijk leert volgens Canter Cremer dat er slechts een zwak verband is tussen bodemtemperatuur en temperatuursom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer