Schadelijke Japanse kever ontdekt in Duitsland

De Japanse kever is begin november voor het eerst in Duitsland gevonden. Dit is een van de belangrijkste quarantaine-organismen in de EU. Het beestje heeft heeft diverse boomkwekerijgewassen als waardplant.

Schadelijke+Japanse+kever+ontdekt+in+Duitsland
© NVWA

Popillia japonica is gevonden in een feromoonval, in een transportgebied in het Zuid-Duitse Freiburg, zo meldt de fytosanitaire dienst van de deelstaat Baden-Württemberg. Het ging om een dood exemplaar, maar volgens de dienst moet de kever geleefd hebben om in de val te kunnen lopen. De vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen brengt de vondst van de Japanse kever onder de aandacht in de wekelijkse nieuwsbrief.

Afgelopen juli was ook een kever in het Zwitserse Bazel ontdekt, vlakbij Baden-Württemberg, en ook daar in een feromoonval in een transportgebied. Beide vondsten laten volgens de Zuid-Duitse overheid zien dat de kans op introductie van de Japanse kever toeneemt. Risicolocaties zoals vrachtwagenparkeerplaatsen worden nauwlettender in de gaten houden.

Als de populatie Japanse kevers te groot wordt, kunnen ze een plaag vormen voor de landbouw, de sierteelt en in tuinen. De insecten vreten aan bladeren en bloemen, bijvoorbeeld aan rozen. Er zijn schadegevallen in fruit bekend en de larven kunnen schade veroorzaken in mais en grasland.


Andere Europese vondsten

Volgens EPPO komt Popillia japonica inmiddels voor in Italië, Zwitserland en Portugal. In Nederland is de Japanse kever eenmaal gevonden, in 2018, het was een dood exemplaar op Schiphol.

In de EU behoort de Japanse kever (net als bijvoorbeeld Xylella) tot de prioriteits-organismen: quarantaine-organismen waartegen strikte maatregelen genomen moeten worden, omdat ze voor grote economische schade kunnen zorgen. Diverse boomkwekerijgewassen zijn waardplant, zoals Acer, Aesculus, Betula, Castanea, Juglans, Malus, Platanus, Populus, Prunus, Rosa, Rubus, Salix, Tilia, Ulmus en Vitis.

De Japanse kever lijkt op de rozenkever. Op de site van de NVWA staan de kenmerken van de Popillia japonica omschreven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer