Vogelgriep vraagt creativiteit export

De uitbraken met vogelgriep hebben een behoorlijke impact op de export van broedeieren, pluimveevlees en hoogwaardig fokmateriaal.


Vogelgriep+vraagt+creativiteit+export
© Studio Kastermans

Dat vraagt creativiteit in de afzet van de bedrijven die daarvan afhankelijk zijn.
'Met elke nieuwe uitbraak wordt de stemming negatiever. Elke volgende uitbraak betekent meer beperkingen', zegt voorzitter Anton Butijn van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK).

Ook Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), is er niet gerust op. 'De stemming is angstig en bedrukt.'

Forse kostenpost

Het wegvallen van export zorgt naast logistieke problemen voor een forse kostenpost. Wageningen Economic Research becijferde dat met het wegvallen van export over de periode van 26 november tot 20 december 15 tot 20 miljoen euro is gemoeid.

Ook als er geen nieuwe uitbraken bij komen, lopen de kosten wekelijks op met 2 tot 3 miljoen euro omdat derde landen hun grenzen nog maanden gesloten houden.

Afwaardering broedei

Uit Overijssel, Friesland en Gelderland mogen op dit moment geen broedeieren worden geëxporteerd naar Rusland, terwijl broedeieren uit de 10 kilometerzone niet mogen worden gebruikt en bestemming verwerkende industrie krijgen. De waarde van het ei keldert daarmee met 15 cent per ei. Voor broedeiproducenten komt dit boven op een al moeizaam verlopend 2016.

In Gelderland en Noord-Brabant zitten de meeste producenten van broedeieren. Door vogelgriep op een bedrijf in Boven-Leeuwen valt in Gelderland een belangrijk productiegebied weg. Butijn vreest het moment dat vogelgriep ook een bedrijf in Noord-Brabant treft.

Alternatieve bestemming

Voor kuikens die niet in de 10 kilometerzone kunnen worden geplaatst, wordt geprobeerd een alternatieve bestemming te vinden. Maar de lijst met landen die hun grenzen voor drie maanden en soms zelf voor een jaar sluiten groeit. 'Daardoor wordt je bewegingsvrijheid steeds beperkter. Je bent een keer uitgeschoven', zegt Butijn.

Oplaat vreest een volledige ontwrichting van de structuur in zijn branche. Het wegvallen van de export zorgt voor meer druk op de vers- en retailmarkt. Als voorbeeld haalt hij de prijs van kippenbouten aan die fors daalt.

Constructief overleg

Zowel COBK als Nepluvi spreekt waardering uit voor de wijze waarop het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met de vogelgriepdreiging omgaan. 'Het overleg is constructief. Dat mag ook wel eens worden gezegd', zeggen Butijn en Oplaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer