'Boomkwekerij Fleuren bestaat honderd jaar'

We bestaan dit jaar honderd jaar. Het is dus een feestjaar. Het jaar dat je wist dat zou komen. Al vanaf 1991, toen ik mijn officiële intrede mocht doen in ons mooie familiebedrijf, besefte ik dat dit jaar werkelijkheid zou kunnen worden.

%27Boomkwekerij+Fleuren+bestaat+honderd+jaar%27
© Nieuwe Oogst

Opa bouwde het bedrijf op, Karel breidde het uit en ik moest het eerst maar eens volhouden. Ik moest daarvoor alleen maar zorgen dat we nog minstens dertig jaar zouden blijven bestaan.

Opa Henri startte in 1922 een boomkwekerij omdat hij geen hoefsmid of bakker wilde worden. Hij wilde niet afhankelijk zijn van zijn ouders of een toekomstige baas. Daarmee voorzag hij, waarschijnlijk met het verdwijnen van het paard als productiefactor en vervoermiddel, dat het beroep van hoefsmid weinig perspectief bood. Hij kocht van zijn eerste winst zijn eigen fiets.

De eerste klanten bezocht hij per fiets en trein. Hij organiseerde kennis door kwekers samen te brengen, excursies te organiseren en nieuwsgierigheid op te wekken. Via de reisjes groeide het netwerk en van de fouten werd geleerd. Hij stond voor samenwerking en kwaliteit en was betrokken bij de start van de NAKB.

Hard werken, vooropgaan en blijven zoeken naar verbeteringen voor klanten

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Mijn vader 'kreeg' in 1972 de kans het bedrijf voort te zetten. Hij overleefde de Golden-crisis, door de opkomst van het 'op vakantie gaan' en de supermarkten werden de Franse importappels uit het zonnige zuiden zeer populair. De Hollandse Sterappel, Grondsvelder Klumpke en Cox raakten uit de gratie. Gelukkig kregen we daarna de Hollandse Jonagold en Elstar.

De vraag was groot en de kwekerij groeide flink. Mijn vader Karel ontwikkelde de knipboom omdat de fruitteler met deze mooi vertakte boom al in het jaar na planten kon beginnen met oogsten. Hij mechaniseerde en ontwikkelde generatieve boomvormen voor een steeds grotere Europese markt. Hard werken, vooropgaan en blijven zoeken naar verbeteringen voor klanten was zijn motto.

Ik mocht het stokje in 2003 overnemen, na twaalf jaar meedraaien. Ik heb de samenwerking, betrouwbaarheid en innovatie van Henri en Karel mogen verweven en met respect voor de aanwezige kennis en passie voor het vak voortgezet.

Na de afgelopen jaarwisseling kwam het besef pas echt dat 'het dertig jaar volhouden' is gelukt. Samen met fantastische familieleden, medewerkers, klanten, toeleveranciers en collega's, hebben we het gehaald. Om van op te fleuren: honderd jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer