Kwaliteitsthee van Nederlandse bodem is een gat in de markt

Johan Jansen en Dionne Oomen van LocalTea in het Noord-Brabantse Zundert kweken en verkopen thee. Om precies te zijn: kwaliteitsthee van Nederlandse bodem. Ze verkochten in 2020 thee voor 750.000 kopjes. Dat waren er een jaar later al twee miljoen.

De twee weten wel waarom hun thee populariteit is. 'Mensen vinden onze thee lekker en hij is op steeds meer plekken verkrijgbaar', geeft Jansen aan. 'De consument is steeds bewuster bezig met waar zijn eten en drinken vandaan komen', vult Oomen aan.

In China proeft kweker Jansen voor het eerst hoe thee ook kan smaken. Hij gaat aan het werk om de Camellia Sinensis, de oerplant van alle soorten thee, winterhard te maken. Na acht jaar theeplanten ontwikkelen, is de theeliefhebber de eerste grootschalige theekweker in Europa. Dat hij iets met thee heeft, is wel duidelijk. 'We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Thee heeft een prominente rol in ons leven.'


Beste kwaliteit

De meeste thee in de winkel is gemaakt via CTC: de crush-tear-curl-methode. Daarbij komen met de afgemaaide theebladeren ook stengels en gruis mee, terwijl de jonge toppen van de theebladeren de beste kwaliteit hebben. LocalTea gebruikt dan ook alleen de toppen.

De thee van LocalTea zorgt voor minder CO2-uitstoot dan thee van ver weg. De productie heeft minder water en energie nodig, omdat de winterharde planten in kassen zonder verwarming groeien. 'Alle andere thee in de winkel komt van ver, wij doen het hier', verzekert Jansen. Oomen vult hem aan: 'We kunnen mensen ook echt laten zien wat thee is. Wat zit er in een theezakje?'


Eerlijke prijs

In de webshop van LocalTea zijn nu zes smaken te koop. Daarnaast verkopen veel supermarkten en webwinkels de thee. Een doosje ligt in de schappen voor 3,99 euro. 'We werken met true cost accounting', meldt Oomen. 'De echte prijs van thee. Als je als consument meer kennis hebt van een product, kun je ook de afweging maken van wat een goede prijs is. Met thee staan we daarmee nog aan het begin.'

De twee hebben nog genoeg toekomstplannen. Zo zijn ze druk bezig met een plantage in België en de Belgische consument en willen ze daarnaast verder uitbreiden in Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer