Nederlands theeplantgoed naar Vlaanderen

Amaryllisteler Raf Rombouts uit het Belgische Loenhout plantte eind februari zijn eerste theeplantjes Camellia sinensis. De naar eigen zeggen eerste theeteler in Vlaanderen kreeg de planten geleverd door theeplantenveredelaar Johan Jansen uit het Brabantse Zundert.

Nederlands+theeplantgoed+naar+Vlaanderen
© Tea by Me

'Er bestaat een enorme potentiële vraag naar lokaal geproduceerde thee', laat Johan Jansen van Tea by Me weten tegenover Vilt, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Jansen kwam dertien jaar geleden tijdens een rondreis in China in aanraking met de Chinese theecultuur. 'Met één plant kun je vijfhonderd verschillende theesoorten maken. Dat vond ik fascinerend.'


Winterhard

In Nederland legde de ondernemer zich toe op de veredeling van een theeplant die kan gedijen in het Europese klimaat en onder andere winterhard is. 'Ik heb van over de hele wereld 130 geneticasoorten ingevoerd en ben gaan kruisen en veredelen', vertelt hij.

Sinds twee jaar is het bedrijf in productie en liggen de theezakjes van Tea by Me, onder het label LocalTea, in de schappen van 650 Nederlandse supermarkten.


Verdere uitrol

De ondernemer is zijn concept naar andere landen aan het uitrollen en heeft voor België de handen ineengeslagen met Rombouts. De amaryllisteler heeft 2.000 meter van zijn serre vrijgemaakt voor 60.000 Zundertse theeplanten en hoopt het areaal op termijn uit te breiden naar een hectare tunnels.

Rombouts hoopt op termijn ook op synergievoordeel met zijn amaryllisteelt, waarbij de restwarmte uit de serre in de tunnels kan worden gebruikt. Hij verwacht de eerste theebladeren begin april te kunnen oogsten.


Frankrijk en Duitsland

Voor Jansen stopt het avontuur niet in België. Hij levert zijn gepatenteerde theeplanten ook aan partners in Frankrijk en Duitsland. Vooral zijn afzet in dat laatste land groeit hard.

In Zundert heeft de theeteler en theeplantenveredelaar 2,5 miljoen theeplanten staan, 1 miljoen voor eigen consumptie en 1,5 miljoen voor export.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer