Aandeel groen gas in 2021 gestegen

De productie van groen gas in Nederland is in 2021 gestegen met 12,75 procent. De totale productie meet nu 221 miljoen kuub. Daarmee is het aandeel nog bescheiden in de totale gasproductie. Dat meldt gasnetwerkbedrijf Gasunie.

Aandeel+groen+gas+in+2021+gestegen
© Hans Prinsen

Groen gas is een duurzame variant van aardgas en biedt een oplossing voor het duurzaam verwarmen van woningen waar warmtepompen of -netten onrendabel of onmogelijk zijn. Het aandeel groen gas in de totale productie is beperkt. Ter vergelijking; het aardgasveld in Groningen produceerde 7,7 miljard kuub aardgas.


Groen gas wordt geproduceerd uit organisch restmateriaal zoals slib, GFT-afval en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Na vergisting ontstaat biogas, dat na een aantal bewerkingen (zuiveren, toevoegen van geur) als groen gas kan worden ingevoed op het reguliere gasnet. Consumenten merken geen verschil tussen aardgas en duurzaam groen gas en in huis zijn geen aanpassingen nodig.


Toename producenten

Het aandeel groen gas groeit jaarlijks, meldt Gasunie. In Nederland zijn nu 65 producenten van groen gas actief. Dat zijn er acht meer dan in het jaar ervoor. Dit zijn bijvoorbeeld agrariërs, die via vergisting mest omzetten in duurzame energie, maar ook grote voedsel verwerkende partijen waarbij afvalresten vergist worden tot groen gas.

De ambitie van het Klimaatakkoord is om 2 miljard kuub groen gas te produceren in 2030. De productie moet daarvoor bijna tien keer zo groot worden. Volgens onderzoek van Netbeheer Nederland is het doel haalbaar, mits er flink wordt ingezet op innovaties en ondersteunend beleid. Zo zijn meer innovaties in vergistings- en vergassingsinstallaties nodig en moet meer worden gedaan aan de sociale acceptatie van groen gas bij het publiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer