Boeren+Zuidwest%2DDrenthe+gaan+samen+groen+gas+produceren
Nieuws
© Robin Britstra

Boeren Zuidwest-Drenthe gaan samen groen gas produceren

Dertien boeren in Zuidwest-Drenthe willen met behulp van monovergisters samen genoeg biogas produceren voor een lokaal rendabel groengasnetwerk. Het gaat om deelnemers in Koekange, De Wijk, Veeningen en Echten.

De boeren hakken vrijdag de knoop door of ze daadwerkelijk SDE-subsidie aanvragen voor Biogasnetwerk Koekange-Echten, zoals het project is gedoopt. Dat kan op steun rekenen van zowel provincie Drenthe als gemeente De Wolden en gaat opereren als regionale energiecoöperatie.

Uit een eerdere haalbaarheidsstudie bleek dat voor een rendabele bedrijfsvoering minimaal de mest van vijfhonderd koeien nodig is. Dat volume wordt met het huidige aantal deelnemers al gehaald. Deelnemers huren de installaties van de eigen energiecoöperatie die dan wordt opgericht.


Leidingen

Het op de bedrijven geproduceerde biogas moet via leidingen worden afgevoerd naar een centraal punt om te worden opgewerkt tot groen gas van aardgaskwaliteit, waar het in het gasnet wordt ingevoerd. Niet alleen een groot deel van het op de bedrijven geproduceerde methaangas wordt afgevangen en hergebruikt, ook de stikstofuitstoot gaat flink omlaag. Het project past bovendien prima in de opzet van een regionale kringloop.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer