Trage start van snelle geboorteregistratie geit

Het lukt niet alle houders van geiten om al hun lammeren binnen zeven dagen na geboorte te registreren. Zo'n 319 houders waren vorig jaar te laat met hun melding. Daarbij ging het in totaal om 20.209 lammeren, die buiten die zeven kalenderdagen vallen.

Trage+start+van+snelle+geboorteregistratie+geit
© Jos Thelosen

Dat stelt minister Henk Staghouwer in een schriftelijk antwoord op Kamervragen van Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren. De strengere regelgeving rond het melden van geiten ging vorig jaar in. Tot dan moesten de lammeren binnen een leeftijd van een half jaar worden gemeld. De regels rond de Identificatie- en Registratie van de geboorte van lammeren zijn aangescherpt om beter zicht te krijgen op lammerensterfte.

Het ministerie onderzoekt nu de sterftecijfers over 2021. Staghouwer verwacht dat dit onderzoek begin april 2022 is afgerond, waarna de Tweede Kamer hierover wordt geïnformeerd. Naar schatting worden in ons land jaarlijks 300.000 geitenlammeren geboren. Het te laat registreren van 20.000 lammeren geldt daarmee voor maar een beperkt deel, pakweg 7 procent van het totaal.

Overigens gaat het bij de overtredingen om alle houders van meer dan 50 geiten, niet alleen professionele melkgeitenhouders. Volgens Jos Tolboom, voorzitter LTO Melkgeitenhouderij, is het aantal laatmelders mede het gevolg van het nog moeten wennen van geitenhouders, professioneel en hobbymatig, aan de nieuwe manier van het doen van geboortemeldingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer