Referentie Fontane scoort goed in proef frites- en chipsrassen

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro legde in 2021 een rassenproef aan met nieuwe frites- en chipsrassen. De referentie Fontane scoort met een ruime voorsprong.

Referentie+Fontane+scoort+goed+in+proef+frites%2D+en+chipsrassen
© Inagro

De rassenproeven leggen Inagro, PCA en Pibo Campus jaarlijks aan in het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen. In Kortrijk, Wannegem-Lede en Tongeren plantten ze twaalf nieuwe fritesrassen met op de eerste twee locaties ook nog vijf chipsrassen erbij.

De drie proefvelden werden geplant tussen 24 april en 7 mei. Door de regionale spreiding van de proefvelden zijn er steeds verschillen in groeiomstandigheden, zelfs binnen het kleine Vlaanderen. Het groeiseizoen 2021 was gekenmerkt door een koude, trage start. Daarna volgenden een wisselvallige zomer en een mooie maand september.


Wisselende opbrengsten

Opbrengsten schommelden tussen de proefplaatsen van 33 ton per hectare (Tongeren) tot 55 ton per hectare (Kortrijk) voor de referentie Fontane. Chipsras Lady Claire haalde gemiddeld 33,2 ton per hectare. De onderwatergewichten lagen voor de fritesrassen zeer gemiddeld. Hierdoor waren er weinig problemen met de blauwgevoeligheid. De frites- en chipskwaliteit waren overwegend goed.

Bij de fritesrassen namen de onderzoekers steeds twee referenties mee: Fontane en Innovator. 'Fontane blijft met ruime voorsprong het belangrijkste ras in Vlaanderen en vormt dan ook hét referentieras bij de fritesrassen', meldt Inagro. Bij de nieuwe rassen passen de volgende variëteiten ook in dit segment: Babylon, Cardyma, Chenoa, Edison, Lugano, Palace en Virginia.


Zelfde marktsegment

Enkele van de nieuwe rassen zijn een kruising met Innovator of behoren tot hetzelfde marktsegment. Daarom is ook Innovator een van de referenties. De nieuwe rassen Etana, Kelly en Shepherd worden vergeleken met dit witvlezige ras.

Het middenvroege chipsras Lady Claire zien onderzoekers nog steeds als de referentie binnen de chipsrassen. De nieuwe chipsrassen in 2021 waren Austin, Louisa, Opal en SH C 909.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer