POV schrikt van correspondentie LNV en landsadvocaat over onteigenen boeren

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is geschrokken van de correspondentie tussen het ministerie van LNV en landsadvocaat Pels Rijcken over het intrekken van boerenvergunningen vanwege de stikstofcrisis.

POV+schrikt+van+correspondentie+LNV+en+landsadvocaat+over+onteigenen+boeren
© Nieuwe Oogst

Uit de briefwisseling blijkt dat de landsadvocaat een pleidooi houdt voor het intrekken van de vergunning van piekbelasters. Er staat onder meer in: 'Met name bij grote piekbelasters in en direct rondom Natura 2000-gebieden is intrekking op grond van artikel 5.4, 2e lid van de wet natuurbescherming zeer mogelijk en juridisch houdbaar. Met intrekking kan snel een effectief resultaat worden bereikt (minder depositie).'

Volgens Rijcken is een snelle en effectieve verlaging van de depositie door het intrekken van vergunningen evident noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de Vogel- en Habitatrichtlijn. Veruit de meeste correspondentie tussen het ministerie van LNV en de landsadvocaat is niet openbaar gemaakt, schrijft de POV. De belangenbehartiger wil dat deze stukken ook in de openbaarheid komen en bereidt verdere juridische stappen voor.


De POV had via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) alle correspondentie opgevraagd. In september kwam naar buiten dat Rijcken zou adviseren de boerenvergunningen in te trekken. De berichten leidden tot veel ophef en ongerustheid, waarna deze werden genuanceerd door partijen. De POV wilde weten wat er werkelijk gaande was en welke opdracht de toenmalige minister van Landbouw had gegeven aan de landsadvocaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer