Afval op parkeerplaats vormt risico voor Afrikaanse varkenspest

Het weggooien van mogelijk met Afrikaanse varkenspest besmette etensresten op plekken waar veel buitenlandse chauffeurs stoppen, is aanwezig. Daarom is een geregelde controle van parkeerplaatsen noodzakelijk vindt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Afval+op+parkeerplaats+vormt+risico+voor+Afrikaanse+varkenspest
© Studio Van Assendelft

Vrachtwagenchauffeurs uit Oost-Europese landen waar Afrikaanse varkenspest heerst, nemen meestal hun eigen eten en vleeswaren, die besmet kunnen zijn, mee. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Noord-Italië is waarschijnlijk het gevolg van achtergelaten besmette etensresten op een parkeerplaats.

Om dit in Nederland te voorkomen, is het volgens de POV noodzakelijk om alle parkeerplaatsen in leefgebieden van wilde zwijnen en langs de grote doorvoerroutes geregeld te controleren.


BuitenBeter-app

Dierenartsen en medewerkers van slachterijen doen dat, net als POV-leden, zoals Ronald van Leeuwen uit het Noord-Brabantse Deurne. Op de parkeerplek naast de A67 die Van Leeuwen controleerde, lagen geen etensresten, de vuilnisbakken waren heel, net als het hekwerk rond de parkeerplek. Iedereen kan vuilnis of kapotte afvalbakken melden via de BuitenBeter-app.

Controle en alertheid blijven nodig. Zeker nu er weinig voedsel is, gaan de zwijnen hiernaar op zoek. Ook op de vakantieparken waar Oost-Europese medewerkers verblijven. Varkenshouders moeten voorkomen dat medewerkers zelfgemaakte vleeswaren meebrengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer