Plasma inzetten tegen voedselbederf

In de agrofoodsector wordt plasma niet alleen gebruikt voor de aanpak van hygiëneproblemen en stankoverlast. Het kan ook worden ingezet voor een langere houdbaarheid van voedsel. Onder de naam Blue Plasma, een spin-off van Blue Engineering in Venlo, wordt hier volop onderzoek naar gedaan.

Plasma+inzetten+tegen+voedselbederf
© Pixabay

Plasma is een natuurlijk verschijnsel dat ontstaat wanneer energie zich door de lucht verplaatst. Directeur Gus van der Feltz van het bureau Blue Engineering vertelt hoe plasma wordt gemaakt.

'Wij gebruiken met plasma geactiveerd water en waterdamp. Dat maken we van slechts drie ingrediënten: water, lucht en elektriciteit. Als je water met plasma behandelt, doe je in feite hetzelfde als moeder natuur tijdens een onweersbui: je brengt de lucht in het water kunstmatig in de plasmafase', legt Van der Feltz uit.

'We doen nu onderzoek naar friet. We kijken of we de frieten met een plasmabehandeling langer houdbaar kunnen krijgen. Dit scheelt transport- en opslagkosten en gaat voedselverspilling tegen.'


Kaasverwerking

Ook wordt gekeken naar de verwerking van kaas. 'Kazen liggen vaak maanden te rijpen, waardoor schimmel op de korst kan ontstaan. Je wilt niet dat die schimmel de kaas infecteert bij de verwerking tot bijvoorbeeld raspkaas. Plasma kan hierin een rol spelen', stelt de Blue Engineering-directeur.

Ondanks mooie resultaten is de plasmatechniek nog geen gemeengoed. Volgens Van der Feltz is de wet- en regelgeving nog niet zover dat de techniek altijd mag worden gebruikt. 'De vraag naar schoon, veilig en duurzaam voedsel stijgt en plasma kan hieraan bijdragen. Maar bij voedsel staat veiligheid voorop, dus het is aan ons om te bewijzen dat deze techniek echt werkt en veilig is. Dat kost tijd en geld.'

Van der Feltz laat weten dat er nu een coalitie wordt gebouwd met allerlei partijen, ook concurrenten, om dit voor elkaar te krijgen. 'We mikken erop dat we deze techniek binnen anderhalf jaar ook in de voeding kunnen gebruiken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer