GD waarschuwt voor insleep mycoplasma

Melkveehouders zouden ervoor moeten zorgen dat de dieren die ze aankopen altijd worden onderzocht op antistoffen tegen mycoplasma, voordat ze op het bedrijf komen. Dat adviseert Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

GD+waarschuwt+voor+insleep+mycoplasma
© Dirk Hol

Er bestaat via de aankoop van dieren waar dragers bij zitten namelijk een groot risico op insleep van mycoplasma op een melkveebedrijf. Deze dieren zijn niet ziek, maar kunnen mycoplasma mogelijk wel in een koppel verspreiden.

Mycoplasma bovis kan bij rundvee uiteenlopende klachten veroorzaken. De meest voorkomende symptomen van infecties met de bacterie zijn mastitis en gewrichtsontsteking bij melkvee en long- en gewrichtsontsteking bij jongvee.

Het vervelende van een mycoplasma-infectie is dat deze slecht reageert op een ingestelde behandeling en vaak ook terugkerend is. De ernst van de symptomen wisselt per bedrijf, maar kan in het ergste geval leiden tot een flinke ziekte-uitbraak met veel uitval van dieren tot gevolg. Het is dus het verstandigst om de bacterie buiten de deur te houden.


Onderzoek antistoffen

Een onderzoek op antistoffen is een makkelijke en relatief goedkope eerste screening, waarmee het risico op introductie van mycoplasma bij aanvoer kan worden gereduceerd. Tot de uitslag bekend is, kunnen aangekochte dieren het best in quarantaine worden gehuisvest.

Maar het aantonen van afweerstoffen in bloed zegt nog niets over het uitscheiden van de mycoplasmabacterie door het dier. Daarvoor kan aanvullend onderzoek van melkmonsters naar de bacterie zelf worden ingezet.

Koeien kunnen de mycoplasmabacterie met tussenpozen via de melk uitscheiden. Melkonderzoek is daardoor niet geschikt bij problemen met mycoplasma in andere orgaansystemen dan de uier.


Meer stress in de koppel

Daarnaast kan mycoplasma al ongemerkt op een bedrijf aanwezig zijn. De aanvoer van nieuwe dieren kan dan een soort trigger zijn voor een klinische uitbraak. Dat is het gevolg van meer stress in de koppel.

Een bedrijfsscreening uitvoeren op mycoplasma-antistoffen is een goede controle om te kijken of een koppel in contact is geweest met mycoplasma. Dit kan via het nemen van bloed- of tankmelkmonsters.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer