Belgische Boerenbond legt troeven plantaardige sector op tafel

De Belgische Boerenbond heeft, samen met een delegatie uit veertien plantaardige sectorfederaties, op 11 en 18 januari een position paper overhandigd aan drie ministers. Daarmee wil de bond de belangrijkste troeven, kansen en uitdagingen van de Vlaamse plantaardige sector toelichten.

Belgische+Boerenbond+legt+troeven+plantaardige+sector+op+tafel
© Wim van Vossen

De plantaardige sectoren in Vlaanderen zijn een belangrijke hoeksteen in de Belgische economie en het Vlaamse agrovoedingscomplex. In 2019 waren er in totaal 23.318 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen. Zo'n 29 procent van deze bedrijven is gespecialiseerd in akkerbouw en 12 procent in tuinbouw (groenten, fruit en sierteelt).

De eindproductiewaarde voor akkerbouw bedraagt 544 miljoen euro, voor groenten is dat 728 miljoen euro, voor fruit 564 miljoen euro en voor sierteelt 535 miljoen euro. Alles samen goed voor 2,37 miljard euro in 2019. Dit cijfer omvat de primaire productie en wordt een veelvoud na handel en verwerking.

'De combinatie van ideale teeltomstandigheden (gunstig klimaat en vruchtbare grond), de nabijheid van de verwerkende industrie en afzet in combinatie met de enorme knowhow in de hele keten maakt de sector wereldleider op het vlak van innovatie, duurzaamheid en voedselveiligheid', meldt de Belgische Boerenbond.


Hoge productiviteit

'Vlaanderen ligt in een gematigde klimaatzone met zeer vruchtbare gronden, waardoor we een brede waaier aan teelten kunnen verbouwen met een hoge productiviteit. Onze ligging op de wereldkaart, kennis in onderzoeks- en praktijkcentra en sterke verwerkende industrie zorgen ervoor dat we een zeer sterke basis hebben uitgebouwd', vindt de bond.

Voor de sector liggen er nog veel nieuwe uitdagingen, onder andere rond de klimaatverandering, eiwit- en energietransitie en de verdere vraag naar verduurzaming. 'Om deze uitdagingen te kunnen aangaan, is het essentieel dat de landbouwsector kan rekenen op de beschikbaarheid van vruchtbare gronden en terugvallen op voldoende en betrouwbare productiemiddelen, zoals water, gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en nieuwe technologie', melden de plantaardige sectoren in de position paper.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer