Energiecoöperatie Midden-Betuwe slaat handen ineen met landbouw

De energietransitie in de Betuwe dreigt vast te lopen. Dat concludeert de Energiecoöperatie Midden-Betuwe na bestuurlijk overleg met bestuurders van LTO Noord. Om lokaal opgewekte energie beter te benutten, gaan de coöperatie en de landbouwsector samenwerken.

Energieco%C3%B6peratie+Midden%2DBetuwe+slaat+handen+ineen+met+landbouw
© Jan Anninga

Deze week spraken de organisaties met elkaar met als doel de knelpunten bij het opwekken van lokale duurzame energie te inventariseren. De coöperatie heeft naar eigen zeggen de ervaring dat er in de agrarische sector bereidheid is om energie op te wekken. Met het beheer van een groot deel van het landelijk gebied hebben zij ook een groot potentieel in handen. Vooral zonnepanelen op daken van veestallen en voorraadschuren zijn favoriet.

Maar dit gaat met grote pieken en dalen gepaard en gebleken is dat op het elektriciteitsnet onvoldoende ruimte is om de wisselingen in vraag en aanbod op te vangen. Daarom moet er meer worden geïnvesteerd in opslag en alternatieve aanwending en dat is voor individuele bedrijven meestal niet rendabel. De glastuinbouw loopt in de sector voorop met projecten om onderling energie uit te wisselen, maar loopt te vaak tegen de beperkingen van de wet- en regelgeving aan.


'Doelen zijn in gevaar'

De bij het overleg aanwezige vertegenwoordigers van de Regionale Energiestrategieën (RES) Arnhem- Nijmegen en Rivierenland bevestigen dat door de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet de doelen van de lokale energieopwekking in gevaar komen. Ook vinden zij dat de wet- en regelgeving meer ruimte moet bieden aan lokale energieopwekking. Volgens hen is er meer regie nodig om vraag en aanbod in de Betuwe in balans te brengen.

Het vraagt veel kennis en inzicht om tot de gewenste oplossing te komen, concludeert de Energiecoöperatie Midden-Betuwe. Volgens de RES-vertegenwoordiging wordt gewerkt aan de inrichting van een Kenniscentrum in de Betuwe. De agrarische sector kan daarbij aansluiten. Directeur Gerlach Velthoven van coöperatie Energie Samen roept de sector op om samen te werken in de productieketens. 'Bestuurders, ontwikkel draagvlak bij de achterban. Stop met het gebruik van fossiele brandstoffen en werk aan de elektrificering van het veldwerk en het transport.'

Afgesproken is dat partijen gezamenlijk enkele demonstratieprojecten opstarten en in een lobby richting de overheden de knelpunten en de oplossingen zichtbaar maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer