Integrale aanpak HyCare levert gezonder kuiken

Een schone omgeving, altijd schoon drinkwater en ondersteuning via de voeding. Deze complete HyCare-aanpak zorgt voor een gezonder kuiken en duidelijk minder slachtafwijkingen, concludeert dierenarts en HyCare-directeur pluimvee Stefan Verhoeven na dertien rondes in de proefstal.

Integrale+aanpak+HyCare+levert+gezonder+kuiken
© MS Schippers

Vleeskuikens kunnen te maken hebben met gezondheidsproblemen die het welzijn, de efficiëntie van de productie en de slachtresultaten negatief kunnen beïnvloeden. 'Omdat de kuikensector streeft naar een nog lager antibioticagebruik moet het doel dan ook zijn om ervoor te zorgen dat de kuikens gezond blijven', zegt Verhoeven. 'Met een aanpak op vijf fronten willen we dat met HyCare bereiken.'

Eerste onderdeel van de aanpak is zorgen voor een kiemvrije omgeving waar de vleeskuikens opgroeien. Na goed schoonmaken is de inzet van het desinfectiemiddel van belang. Bij de HyCare-aanpak hoort dan afwisselend een middel dat net wat beter werkt tegen bacteriën, virussen of coccidiose. Verhoeven: 'Daarmee houden we op alle drie de fronten de druk laag.'


Porievrije vloeren en wanden

Om het reinigen en ontsmetten goed uit te kunnen voeren, zijn porievrije vloeren en wanden belangrijk. Eerder kostte dit 30 euro per vierkante meter, nu 10 euro.

Een kiemvrije omgeving betekent ook schoon drinkwater. Dat is bij vleeskuikens niet zo eenvoudig. De eerste weken na het opzetten is de doorloopsnelheid in een leiding erg laag en bereikt het water ideale temperaturen voor de groei van bacteriën. Ook een leiding die bij aanvang van de rond helemaal schoon was, kan dan volgens de HyCare-specialist toch besmet raken. Alleen met een voortdurende behandeling met een toegelaten middel als Dio-Clean lukt het om het drinkwater echt schoon te houden.


Ongediertebestrijding

Vierde onderdeel is de bestrijding van ongedierte, omdat het ziektekiemen kan overdragen naar de kuikens. Naast de aanpak van ratten en muizen is die van de tempexkever van belang. 'Die hebben we een aantal rondes achtereen aangepakt', zegt Verhoeven. 'Na het uitladen behandelden we rondom alle muren. Bij het weghalen van de mest kruipen de kevers omhoog naar de dakisolatie. Ze komen dan in aanraking met het middel. Na een aantal rondes waren de tempexkevers verdwenen en konden we stoppen met de behandeling.'

De optimale verzorging van de kuikens is het vijfde onderdeel. Deze verzorging bestaat uit het toevoegen van speciale vitaminemengsels die de darmgezondheid van het kuiken ondersteunen.

Uit de vergelijking van de HyCare-stal met de reguliere blijkt dat de aanpak resultaat heeft. In beide stallen is alles, op de HyCare-onderdelen na, gelijk. Denk aan inrichting, belichting en voeding.

In de HyCare-stal is de coccidiosedruk veel lager. Eimeria tenella en maxima komen niet meer voor. Acervulina laat zich nog niet wegkrijgen. Maar omdat coli en clostridium door de betere darmgezondheid minder kans krijgen, geeft acervulina nauwelijks problemen.


Voordeel van 3,29 cent

Bij uitladen op gemiddeld 33 dagen zijn de kuikens in de HyCare-stal 36 gram zwaarder en bij wegladen 55 gram. De kuikens zijn daarbij efficiënter gegroeid met een 6 punten lagere voerconversie. Het antibioticagebruik ligt 20 procent lager. Een flinke vooruitgang is geboekt bij afkeuringspercentages voor rugspierziekte en wooden breast. Die liggen respectievelijk 58 en 32 procent lager. Deze betere technische resultaten leveren 5,75 cent per kuiken extra op. De verwarmingskosten dalen met 22 procent omdat de stal sneller droog en op temperatuur is. Het schoonmaken kost 30 procent minder tijd en water en 50 procent minder desinfectiemiddelen. Dit levert een voordeel op van 1,97 eurocent per kuiken. Na aftrek van de investering van 4,43 cent resteert een voordeel van 3,29 cent per kuiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer