Matthijs Post: 'Ziekenhuis wil met fruit personeel gezond houden'

ProeVkantoor in Lutjebroek levert vanaf dit jaar wekelijks fruit van West-Friese telers aan het personeel van de twee grootste Noord-Hollandse ziekenhuizen. Eigenaar Matthijs Post ziet een duidelijke groei in deze markt. 'Door de druk op de zorg willen ziekenhuizen hun personeel gezond houden.'

Matthijs+Post%3A+%27Ziekenhuis+wil+met+fruit+personeel+gezond+houden%27
© ProeVkantoor

Waarom bent u met het korteketeninitiatief ProeVkantoor begonnen?

'Korteketeninitiatieven als HelloFresh, dat maaltijdboxen aan huis bezorgt, heb ik altijd interessant gevonden. Ik woon midden in een agrarisch gebied. Er worden prachtige producten geteeld. Veel van deze producten verdwijnen naar het buitenland of de supermarkt. Door die lange logistieke keten wordt het voedsel vaak verpest. Dat is zonde. Voor mij een reden om ProeVkantoor op te zetten.'

Boeren en telers bepalen zelf de prijs en ik reken dan uit of ik het kan afnemen

Matthijs Post, eigenaar ProeVkantoor

Hoe is de samenwerking met telers?

'Ik werk met meer dan honderd boeren, telers en ambachtslieden samen. Het liefst wil ik dat ze PlanetProof of biologisch telen. Maar sommige bedrijven zijn zo klein dat dat niet mogelijk is.

'Boeren en telers bepalen zelf de prijs en ik reken dan uit of ik het kan afnemen. Ik onderhandel bewust niet. Supermarkten zetten het mes al op de keel van boeren en telers.'


Hoe verklaart u de groei in de zakelijke markt?

'De omzet groeide van 2020 naar 2021 met 10 tot 15 procent. Vooral zorginstellingen willen worden ontzorgd. Ik heb tientallen instellingen en bedrijven als klant. Dat is in een stroomversnelling gekomen. Zij besteden onder andere door corona meer aandacht aan de vitaliteit van hun personeel. Er is een enorme druk op het personeel dat zij graag gezond willen houden.'


En de particuliere markt?

'De afgelopen vier jaar is de omzet met 30 procent gedaald. Wij stellen de pakketten voor consumenten samen. Maar zeker in de winter is het lastig om de variatie van seizoensgroenten erin te houden. Mensen willen niet iedere week kool in hun pakket. Bovendien vinden sommige particulieren de prijzen van mijn pakketten, tussen de 8 en 17 euro, hoog. Ze kiezen toch meer voor gemak, want ze moeten het pakket afhalen.'


Hoe ziet u de toekomst van uw bedrijf?

'Mijn ambitie is om voor zorginstellingen in heel Nederland te werken. Ik zie mogelijkheden om hierin samen te werken met andere korteketeninitiatiefnemers. Dat kan helpen om de logistiek beter te organiseren. Dat is nu de grote valkuil. De transporttarieven drukken enorm op de kostprijs. We hebben grote volumes nodig, anders gaan we het niet redden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer