Flevolandse eiwitboeren: prijs veldbonen niet goed genoeg

Akkerbouwers die meedoen aan FlevoVeldboon weigeren de door hen geteelde veldbonen aan industriële verwerkende bedrijven te verkopen. Volgens de telers is de wereldmarktprijs voor Nederlandse telers te laag om de teeltkosten goed te maken.

Flevolandse+eiwitboeren%3A+prijs+veldbonen+niet+goed+genoeg
© Twan Wiermans

Veldbonen die in het buitenland worden geteeld, zijn doorgaans goedkoper dan lokaal geteelde bonen. Daardoor kunnen Nederlandse boeren niet de gewenste prijs voor hun product krijgen. 'Willen we concurreren met de internationale markt, dan moeten we verkopen onder kostprijs. We hebben besloten dit voor het komend teeltseizoen niet te doen, omdat we niet op voorhand willen tekenen voor een verliesgevend gewas', verklaart directeur Jaco Burgers van Erf en Convention.'Van veldbonen weten we tegelijkertijd zeker dat het potentie heeft', geeft hij aan. De Flevolandse akkerbouwers willen dat lokaal geteeld voedsel ook een waarde krijgt. Zo ontvangen boeren in België een premie per geteelde hectare veldbonen. In Nederland geldt deze regeling niet, wat net het verschil zou maken.


'Ondanks de lage prijs blijven we telen om onze kennisvoorsprong te behouden en onze afzet in de korte keten te vergroten. We blijven er alles aan doen om de potentie uit de FlevoVeldboon te halen', verzekert deelnemende akkerbouwer Herman Navis uit Almere.

'Voorinvestering uit de hele keten is nu nodig, want alleen samen kunnen we dit mogelijk maken', roept hij op. FlevoVeldboon is een pilotproject van provincie Flevoland, waarin teelt en verwerking van veldbonen voor humane consumptie wordt gestimuleerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer