Larven ruimen mest op in kippenstal

Pluimveehouders kunnen met het kweken van vlieglarven op mestbodems op een rendabele manier kippenvoer produceren. Dat zegt de Belgische dierenarts Carl-Victor Deweer van de Universiteit Gent.

Larven+ruimen+mest+op+in+kippenstal
© Twan Wiermans

In zijn masterproef kwam Deweer erachter dat je de larven van de zwarte soldatenvlieg kunt inzetten voor het opruimen van mest in kippenstallen. Die larven bevatten veel eiwitten en vetten en kunnen daarna weer worden verwerkt tot voedselbron voor pluimvee. Bepaalde delen kunnen zelfs worden gebruikt in de chemiesector en geneeskunde.

De dierenarts won met zijn scriptie de Eosprijs, uitgereikt door het maandblad Eos en non-profitorganisatie SciMingo vzw.

'De huidige methode om vleeskuikens op te fokken, is door kuikens zes weken lang vet te mesten in een kippenstal. Daarna gaan ze naar het slachthuis', zegt Deweer. De stal wordt dan gereinigd en staat twee weken leeg om daarna opnieuw een ronde vleeskuikens op te zetten.


Larven oogsten

Volgens de dierenarts is het interessant om die kippenmest nog een week te laten liggen en er larven op te kweken. Het enige dat een pluimveehouder daarbij moet doen, is de mest bevochtigen en mixen. 'Na een week kun je de larven oogsten.'

Indien deze nieuwe methode over heel België wordt toegepast, zou er 100 miljoen kilo larven kunnen worden gekweekt, verwacht Deweer.


Verder testen

De methode moet nog verder worden getest, want het onderzoek gebeurde voorlopig alleen in experimentele omstandigheden. Ook verbiedt de wetgeving het kweken van larven op kippenmest, zegt de dierenarts.

'Aangezien de larven tjokvol eiwitten zitten en de boer zo zijn eigen kippenvoer kan fabriceren, loont het zeker en vast de moeite om deze materie verder te bestuderen', stelt Deweer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer