Kwekers vrezen overlast door aanleg natuurgebied bij Amsterdam

Provincie Noord-Holland, gemeenten en Hoogheemraadschap van Rijnland willen tussen het Amsterdamse Bos en de Westeinderplassen een natuur- en recreatiegebied aanleggen: de Westeinderscheg. Hierin zien de regionale overheden kansen voor de trek- en snijheesterteelt als cultureel erfgoed. Dit schiet kwekers van trekheesters in Aalsmeer in het verkeerde keelgat.

Kwekers+vrezen+overlast+door+aanleg+natuurgebied+bij+Amsterdam
© Johan Buis

'Het klinkt stoer om de teelt als cultureel erfgoed te zien, maar het gaat vooral voor overlast bij tuinders zorgen', stelt bestuurslid Johan Buis van LTO Noord-afdeling Aalsmeer-De Kwakel. Hij dringt daarom aan op compensatie voor de ongeveer vijftien kwekerijen en handhaving op overlast door recreanten. LTO Noord heeft begin oktober een gesprek hierover met projectbureau Vinu dat opdracht heeft gekregen van provincie Noord-Holland om de Westeinderscheg op de kaart te zetten.

'De overheden willen dit gebied toeristisch aantrekkelijker maken om de hoge waterrecreatiedruk op Amsterdam te ontlasten. Deze schitterende regio wordt een uitloopgebied. De druk op het gebied zal toenemen', verwacht Buis.


Natuurnetwerk Nederland

Aanleg van natuur is een belangrijk onderdeel in het gebied onder de rook van Schiphol. Provincie Noord-Holland moet voor 2027 nog een gedeelte van het Natuurnetwerk Nederland realiseren. Ook zien partijen kansen voor 'flink' veel bos ter invulling van de landelijke taakstelling van 19.000 hectare bos buiten het Natuurnetwerk Nederland.

Daarnaast kan het veenlandschap van de Bovenlanden een recreatieve corridor vormen. Er zijn plannen voor (verlenging van) wandel-, fiets, en vaarroutes.

'Wanneer er meer wordt gevaren, hebben onze houten oeverbeschermingen daar straks veel meer onder te lijden. Ze slijten eerder. De beschoeiingen kosten circa 200 euro per strekkende meter en gaan 25 jaar mee. Als ze straks nog maar vijftien jaar meegaan, kun je er een rekensom op loslaten hoeveel ons dat extra gaat kosten. Voor dit soort zaken moet een goede compensatieregeling komen', vindt Buis.


Afval tussen struiken

Ook maakt de kweker zich zorgen over afval van recreanten tussen zijn struiken. 'We waken ervoor dat we op onze knieën door de teelt moeten om blikjes en glaswerk op te ruimen.' Voor de kwekerijen zijn er kansen om verbredingsactiviteiten op te pakken, zoals het verhuren van boten. Maar vooralsnog ziet Buis hier niets in. 'Wij zijn kwekers, geen verbreders. Dat is een andere tak van sport.'

Provincie Noord-Holland heeft begin augustus een subsidieregeling opengesteld voor projecten die het landschap rond de Westeinderscheg versterken. Hiervoor is 800.000 euro beschikbaar. In totaal is ruim 2 miljoen euro gereserveerd voor de Westeinderscheg om een impuls te geven aan het gebiedsprogramma.

Naar verwachting tekenen alle betrokken partijen na de zomer het convenant Westeinderscheg om samen te werken aan en in dit gebied.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer