Sector in het geweer tegen openbaarmaking gegevens Gelderse boeren

Agrarische belangenbehartigers LTO Noord, POV, NMV, GAJK en FDF komen in het geweer tegen de openbaarmaking van bedrijfsgegevens van Gelderse boeren. Omroep Gelderland vroeg via een WOB-verzoek gegevens op bedrijfsniveau op en het ministerie van LNV wil hieraan gehoor geven.

Sector+in+het+geweer+tegen+openbaarmaking+gegevens+Gelderse+boeren
© Johan Wissink

De omroep wil de aantallen landbouwhuisdieren per bedrijf weten, nadat eerder al de vergunde dieraantallen werden opgevraagd en verkregen. Afgelopen dagen ontvingen Gelderse veehouders een brief waarin het besluit van het ministerie kenbaar wordt gemaakt. Boeren krijgen tot 30 december de tijd om bezwaar te maken.

LTO Noord, andere organisaties en individuele boeren maakten eerder al bezwaar tegen het voorgenomen besluit, op die bezwaren is nimmer gereageerd. 'Met name het vrijgeven van adressen van mensen vonden wij erg', zegt Harold Zoet, voorzitter LTO Noord regio Oost. 'Ik snap best dat ze willen weten hoeveel dieren er zijn, maar breng dat niet per bedrijf in de publiciteit. We weten dat er activisten zijn, je kunt dat gewoon niet maken ten opzichte van de gezinnen die bij hun bedrijf wonen.'

Zoet begrijpt niet wat de omroep met de aantallen wil. 'Het gaat om de meitellingen. Dat is natuurlijk heel subjectief. Een kippenhouder die op dat moment 100.000 kippen heeft, kan er een week later een miljoen hebben. Ik snap absoluut niet wat ze daarmee willen. We hebben niks te verbergen, maar het gaat om privésituaties. Achter elk boerenbedrijf zit een gezicht, daar moet je voorzichtig mee omgaan. Ik vind het een hetze, hier zit een anti-boergevoel achter. Bovendien is het volgens mij niet de tijd van het jaar om met dit soort boodschappen te komen richting boeren.'


Brief aan minister

LTO Noord stuurt samen met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en (waarschijnlijk) het Gelderse Agrarisch Jongeren Kontact (GAJK) een bezwaar naar de minister als zogeheten 'derde belanghebbenden'. Daarin roepen de organisaties onder meer op om de informatie op z'n minst verder te anonimiseren alvorens openbaar te maken.

Daarnaast benadert LTO Noord volgens Zoet de komende dagen alle Gelderse veehouders die lid zijn van LTO Noord om hulp aan te bieden bij het opstellen van een bezwaarschrift tegen de openbaarmaking. Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever riep deze week via Facebook op om 'op te toeren' richting de kantoren van Omroep Gelderland.

Donderdag vindt er inderdaad een actie plaats van die actiegroep. Onduidelijk is echter of Omroep Gelderland het doel is hiervan, daarover wordt door de organisatie nog niks los gelaten. LTO Noord sluit in ieder geval niet aan bij deze actie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer