Duitsland en Frankrijk voor Europees verbod op doden haantjes

Frankrijk en Duitsland zijn voor een Europees verbod op het doden van eendagshaantjes. Samen met Oostenrijk, Spanje, Ierland, Luxemburg en Portugal deden de landbouwministers van deze landen deze week daartoe een voorstel.

Duitsland+en+Frankrijk+voor+Europees+verbod+op+doden+haantjes
© Twan Wiermans

Het verbod op het doden van eendagskuikens gaat in Duitsland en Frankrijk per 2022 in. Er zijn inmiddels technieken op de markt die de geslachtsbepaling kunnen doen, terwijl kuikens nog in het ei zitten. Daarmee hoeven de haantjes niet direct na het uitkomen gedood te worden, aangezien ze voor de eierproductie geen functie hebben. Op dit moment gaan veel van deze haantjes nog als voer naar dierentuinen, vogelparken en particuliere houders van exotische dieren als reptielen.


Frankrijk heeft deze week definitief besloten dat het verbod op het doden van de haantjes per 2022 ingaat. Duitsland had dat al eerder gedaan. In Frankrijk worden jaarlijks ruim vijftig miljoen mannelijke kuikens kort na het uitkomen gedood. Alle Franse broederijen moeten vanaf 1 januari beschikken over apparatuur waarmee het geslacht in een vroeg stadium in het ei kan worden bepaald, zei de Franse landbouwminister Julien Denormandie maandag.


Ontwikkeling nieuwe techniek

Ook Nederlandse Kamerleden vinden dat het doden van haantjes daags na het uitkomen zo snel mogelijk moet worden verboden. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil daarom dat er in Nederland ook zo'n verbod komt. Landbouwminister Carola Schouten gaf eerder aan nog niet voor zo'n verbod te zijn, omdat de pluimveesector al druk bezig is met het ontwikkelen van alternatieven.


In Nederland houden onder meer Respeggt en In Ovo zich bezig met technieken voor geslachtsbepaling in het ei. De Nederlandse pluimveesector heeft sinds 2014 contact met het Leidse bedrijf. Ook de Universiteit Leiden, de Dierenbescherming en het ministerie van LNV zijn bij de ontwikkeling betrokken.


Geslachtsbepaling

De Dierenbescherming juicht de geslachtsbepaling van embryo's in het ei toe. De organisatie ziet graag dat de geslachtsbepaling nog vroeger kan. 'Hoe eerder de eieren uit het broedproces worden gehaald, hoe zekerder het is dat er geen pijnbeleving is', zegt een woordvoerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer