Tijdelijke vrijstelling ingreep hanenteen verlengd

De vrijstelling om de achterste teen van hanen van vleeskuikenouderdieren te behandelen, is verlengd tot 1 januari 2023. Stuurgroep Ingrepen Pluimvee had landbouwminister Carola Schouten geadviseerd om deze ingreep nog vijf jaar toe te staan, omdat er meer tijd nodig is voor onderzoek.

Tijdelijke+vrijstelling+ingreep+hanenteen+verlengd
© Marcel Berendsen

Uit onderzoek van WUR Livestock Research blijkt dat de achterste teen van met name snelgroeiende vleeskuikenouderdieren veel schade aan de flanken veroorzaakt bij de hennen. Een van de eerdere proeven is zelfs gestaakt, vanwege de hoge uitval van dieren. Bij trager groeiende rassen zijn de problemen minder groot.

De ingreep vindt plaats in broederijen als de haankuikens net uit het ei zijn. Met een heet mes wordt het puntje van de teen afgeknipt en tegelijkertijd dichtgeschroeid. Uit welzijnsonderzoek van de WUR, dat in de afrondende fase is, blijkt niet dat kuikens pijn ervaren van deze behandeling. Dat doen wel zichtbaar bij een snavelbehandeling.


Dierenwelzijn

Schouten legt de bal nu bij de Tweede Kamer om zich te buigen over een verdere verlenging. Piet Faber reageert als voorzitter van de stuurgroep en vleeskuikenhouder gefrustreerd. 'Het verbod zal er sowieso komen, terwijl ik ervan overtuigd ben dat dit een ingreep is om juist het dierenwelzijn van de hennen te vergroten. Mensen met afstand tot de boerenpraktijk beslissen nu wat wijsheid is. Inspraak zonder inzicht, leidt tot uitspraken zonder uitzicht.'

De stuurgroep wil op korte termijn meer ervaring opdoen met het houden van de hanen met onbehandelde tenen. Daarvoor worden vier praktijkkoppels bestudeerd. WUR-onderzoeker Rick van Emous heeft er vertrouwen in dat de hanen op termijn zonder ingreep gehouden kunnen worden, gebaseerd op onderzoek in het buitenland. 'Maar dat kost tijd en we moeten het in managementoplossingen vinden, zoals bijvoorbeeld minder hanen in de koppels houden. Ruim een jaar voor onderzoek is dan heel krap.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer