BO Akkerbouw wil bodembeleid en geen mestbeleid

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw ziet het ontwerp-zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn als een aanslag op het verdienvermogen van Nederlandse akkerbouwers en pleit voor bodembeleid in plaats van mestbeleid.

BO+Akkerbouw+wil+bodembeleid+en+geen+mestbeleid
© Han Reindsen

De voorgestelde ingrepen op het mestbeleid pakken slecht uit voor akkerbouwers en passen ook niet bij duurzaam bodembeheer. Dit schrijft BO Akkerbouw in een reactie die namens de Nederlandse akkerbouwsector is opgesteld als voorbereiding op het debat morgen in de Tweede Kamer.

BO Akkerbouw mist in het nitraatplan een analyse van de impact van de economische gevolgen. Vooral omdat de voorgestelde maatregelen de akkerbouwers ernstig beperken in hun handelen. Dat geldt ook voor de verwerkers verderop in de keten. De organisatie wil verder dat de overheid meer inzet op een harde aanpak van de mestfraude, zodat goede ondernemers niet meer lijden onder de kwade.


Actuele kennis niet benut

Directeur André Hoogendijk wijst erop dat BO Akkerbouw namens meer dan tienduizend akkerbouwers de grootste private financier is van onderzoek naar duurzaam bodembeheer in Nederland. Hij vindt het bijzonder spijtig dat actuele kennis over bijvoorbeeld groenbemesters of precisiebemesting niet is benut bij het opstellen van het nitraatplan voor de komende jaren.


'Wij willen als sector alle gewassen, ook groenbemesters, naar behoefte kunnen bemesten', meldt Hoogendijk. 'We willen voldoende organische stof kunnen aanvoeren en schone compost kunnen gebruiken. We willen geen mestbeleid maar bodembeleid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer