Puzzelen met de ruwvoervoorraad

Nu de stalperiode dichterbij komt, is het voor melkveehouders zaak om de kwaliteit van het gewonnen ruwvoer onder de loep te namen en een voerstrategie uit te stippelen. Het is een uitdagende puzzel om met de kwaliteit ruwvoer voldoende melk met goede gehalten te blijven melken.

Puzzelen+met+de+ruwvoervoorraad
© Vidiphoto

Massa is kassa, luidt het gezegde, maar melkveehouders zullen zich hier in ruwvoerjaar 2021 niet direct in herkennen. Er is veel gras gewonnen maar voor veel boeren laat met name de eiwitkwaliteit van de eerste en soms ook de tweede snede flink te wensen over.

De diversiteit aan kuilen is groot, ziet adviseur Gerard Abbink van Groeikracht. 'Kuilen van eind april zijn als krachtvoer met meer dan 1.000 VEM, maar latere kuilen zijn of drijfnat of erg arm aan VEM en ruw eiwit.'

Er is wel wat bij te sturen, maar een slechte kuil compenseren kan niet, vindt Abbink. 'Het lage ruw eiwit compenseren lukt wel, alleen is dat vervelend duur. Een laag VEM-gehalte is een groter probleem. Dat heeft namelijk meer impact dan alleen de voederwaarde. Met dergelijke kuilen loopt het gewoon niet. Het beste is om het aandeel van deze kuilen zo klein mogelijk te houden in het rantsoen en er een betere, vroeg gemaaide, snede naast te voeren.

Er is bij te sturen, maar een slechte kuil compenseren kan niet

Gerard Abbink, adviseur van Groeikracht

Broeigevoelig

Het probleem is alleen dat veel van de late voorjaarskuilen ook nog erg broeigevoelig zijn. Om broei te voorkomen zit er ook een ondergrens aan de voersnelheid en dus het rantsoenaandeel.

Abbink merkt dat meer boeren de mais als maiskolvensilage (mks) hebben geoogst. 'Je kunt dan het maisstro vervangen door meer graskuil. Als je al je snijmais omzet naar mks kun je zelfs bij een kuil met 120 gram ruw eiwit nog een halve kilo soja besparen en het basisrantsoen opkrikken. Dit helpt je dan om de voersnelheid in de graskuil op peil te houden. Wel ga je dan tot 35 procent meer gras voeren. Dat moet je wel over hebben natuurlijk.'


Eiwit goed benutbaar

Een voordeel van de lage eiwitgehaltes in gras is er ook, vindt Ap van der Bas, adviseur mest en mineralen bij DLV Advies. 'De DVE-OEB-verhouding van deze kuilen is wel goed. Het eiwit dat geoogst is, is bestendig en dus goed benutbaar. Melkveehouders kunnen dit seizoen dus goed op maat eiwit aanvoeren. Te veel eiwit voeren is niet nodig.'

Bijsturen met eiwit kan goed met soja, raap of bierbostel. 'Let goed op de prijzen en hoe de markt zich ontwikkeld', geeft Van der Bas de boeren mee.

Volgens de DLV-adviseur hebben de natte periodes in de zomer geen goede invloed op de smaak van het gras. 'Probeer de dieren zo lang mogelijk op etgroen gras te laten weiden of hou het zomerstalvoeren zo lang mogelijk aan'. Volgens hem kan er in oktober dan nog een kuil gewonnen worden met een hoger gehalte ruw eiwit.


Niet schudden

Van der Bas: 'Die oktoberkuil past mooi naast de kuilen met een laag eiwit. Goed oogsten is extra belangrijk. Niet schudden en het gras snel van het land halen zijn enkele tips om VEM en suikers te behouden.'

Overweeg ook om het najaarsgras naar de grasdrogerij te brengen, adviseert Van der Bas verder. 'Zo benut je het eiwit van eigen land maximaal. Bovendien zijn de droogkosten sneller terug te verdienen omdat eiwit aankopen duur is.'


Mks en corn cob mix

Ook mais oogsten als mks of corn cob mix kwam veel terug de afgelopen weken. Mais oogsten met een langere stoppellengte raadt ook Van der Bas aan. 'Het is dan alleen goed bekijken wanneer je de stoppels klepelt: nu of in het voorjaar. Het mooist is om dat nu te doen.'

Doen met wat je hebt, is dit jaar de kunst, ziet Van der Bas. 'Maar omdat het bij de de eerste en tweede snedes om grote hoeveelheden ging, is het extra belangrijk te letten op de voersnelheid. Deze kuilen zijn broeigevoelig, dus gebruik op de snijvlakken broeiremmers. Op grovere kuilen adviseer ik dat sowieso.'


'Let op concentratie eiwit en energie'

Volgens Dirk van den Heuvel van coöperatie De Samenwerking is de eerste grassnede dit jaar in drie perioden te verdelen: Koningsdag, Hemelvaartsdag en eind mei-begin juni. Zo'n 90 procent van de kuilen hier in West-Nederland is in de laatste periode gekuild. Het ruweiwitgehalte lag gemiddeld op 137 gram per kilo droge stof, terwijl dat voor 25 mei 161 was. De VEM was in de kuilen voor 25 mei gemiddeld 916, in de periode erna 846. De kuilen na eind mei hebben een tekort aan energie en eiwit. De uitslagen van de zomerkuilen zijn voor VEM en eiwit hoger, dit biedt kansen om de kuilen samen te voegen. Let daarbij op de concentratie in het rantsoen wat betreft eiwit en energie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer