NVB: bijstellen internationale banknormen Basel IV mogelijk

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ziet mogelijkheden om de knelpunten van de nieuwe internationale banknormen, Basel IV, op te lossen. Zonder deze aanpassingen maakt Basel IV financiering van de agrarische sector duurder.

NVB%3A+bijstellen+internationale+banknormen+Basel+IV+mogelijk
© Twan Wiermans

Het zoeken naar oplossingen voor de knelpunten is juist nu actueel. Eind oktober wordt het internationale bankenakkoord Basel IV omgezet in een Europees wetsvoorstel. Het Europees Parlement en de lidstaten kunnen op dit voorstel reageren en wijzigingsvoorstellen doen.

Het grootste verschil tussen Basel IV en de huidige regels is dat de buffers die een bank moet aanhouden bij financiering anders worden vastgesteld. Onderpand zoals landbouwgrond wordt minder zwaar meegewogen.


Stijgende kosten

Hierdoor moeten banken voor producten met een relatief laag risico, zoals leningen aan boeren met grond als onderpand, een grotere kapitaalbuffer aanhouden met als gevolg dat de kosten van zo'n financiering zullen stijgen.

De NVB noemt deze stijging onnodig. De organisatie vindt dat bij het omzetten van Basel IV naar Europese en Nederlandse wetgeving rekening moet worden gehouden met de Europese context. Want in West-Europa is het risico op wanbetaling minder groot dan in een land met een minder goed ontwikkeld juridisch raamwerk.


Oplossingen

De NVB adviseert de beleidsmakers om de drempelwaarde voor het meetellen van het onderpand in de berekening aan te passen, waardoor een groter deel van de onderpandwaarde van bijvoorbeeld landbouwgrond kan worden meegenomen.

Een ander idee is om toepassing van beoogde standaardmodellen voor de bufferberekening te wijzigen of een sectorspecifieke aanpassing te maken voor de agrarische sector. Daarbij zou ook onderscheid kunnen worden gemaakt tussen hoog- en laagrisicoleningen.


Het is de bedoeling dat de nieuwe bankenregels op 1 januari 2023 worden ingevoerd, maar ingewijden in de bankenwereld verwachten dat dit in Europa en ook daarbuiten niet gaat lukken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer