CNB: geef bollenmijt geen kans

De Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) waarschuwt bollentelers voor de risico's van schade door de bollenmijt. Het beestje kan op verschillende manieren in partijen terechtkomen. Zo kan de mijt worden mee-geoogst, maar kan het zich ook in de cel nog in de bollen nestelen.

CNB%3A+geef+bollenmijt+geen+kans
© Han Reindsen

CNB adviseert telers om op tijd te handelen. 'Bollenmijten helemaal vermijden is lastig', weet teeltadviseur Yorick van Leeuwen. 'Ze zitten in de bodem, komen terecht in partijen en worden mee-geoogst. Bollenmijters zijn opruimers van fusarium en vermeerderen zich op zure bollen. Daar veroorzaken ze kernrot en tasten de aangelegde bloem in gezonde bollen aan.'

Schade uit zich in het uitblijven van de bloem, meeldraden die wegvallen en bladschade. 'Bollenmijt kan uiteindelijk tot zo'n 10 á 15 procent uitval leiden. 'Je herkent de aanwezigheid van mijten in de cel aan de mijtenstof op de grond, de verteerde resten van de bol waar de mijt in zit', weet Van Leeuwen.


Zo snel mogelijk screenen

De teeltadviseur zegt dat het belangrijk is om vooral gevoelige partijen zo snel mogelijk op de mijt te screenen. 'Al vanaf de derde week van september. Zet ze daarna zo snel mogelijk in de koeling. Onder de 9 graden Celsius gaat de bollenmijt in rust en richt het beestje verder weinig schade meer aan. Als je de bollen op tijd en langer in de koeling zet, rem je het vermenigvuldigingsproces af.'

Van Leeuwen en zijn collega's gaan nog tot half oktober door met het screenen en snijden van bollen bij klanten. Hij waarschuwt verder dat ook fusarium nu om zich heen grijpt. 'We komen her en der flinke percentages zuur tegen in partijen. Wees alert en handel snel, want ethyleen trekt ook bollenmijten aan. Na stadium-G moet je wel eerst de tussentemperatuur geven voordat je gaat koelen.'

Tot slot adviseert CNB om de cellen goed schoon te houden en het afvalmateriaal uit de schuur te houden. 'Hoe zorgvuldiger je werkt, hoe minder de impact', weet Van Leeuwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer