Gewasbeschermingsmiddelen laten residuen achter op bloembollen

Bloembollen bevatten veel residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van monsters in opdracht van PAN Nederland.

Gewasbeschermingsmiddelen+laten+residuen+achter+op+bloembollen
© Han Reindsen

PAN Nederland heeft als doel het gebruik van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw en daarbuiten uit te bannen. De stichting vroeg zich af of de gangbare bloembollen die worden aangeboden wel bij- en insectenvriendelijk zijn.

PAN Nederland heeft daarom 21 monsters van verschillende soorten tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes bij een gecertificeerd laboratorium laten onderzoeken. De bollen zijn online gekocht bij bol.com en op verschillende locaties bij Intratuin, Groenrijk en Welkoop.


Fungiciden en insecticiden

In de 21 monsters zijn 22 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen, vooral fungiciden en insecticiden. Gemiddeld bevatten de onderzochte bloembollen 6,9 verschillende middelen en 1,05 milligram bestrijdingsmiddelen, inclusief metabolieten, per kilo monster.

Van de 21 van de onderzochte bloembollen bevatte slechts één monster één residu, bij de andere 20 monsters zijn cocktails van 2 tot 14 verschillende middelen per monster gevonden. PAN Nederland geeft consumenten het advies om biologisch geteelde bloembollen en planten in de tuin te planten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer