Consument wil betere informatie van supermarkt over voedsel

Veel Europese consumenten zijn bereid extra te betalen voor lokale, duurzame en fair tradevoedingsmiddelen. Ze willen hierover worden geïnformeerd, maar ze zien supermarkten niet als de meest betrouwbare bron van informatie. Op dat vlak is dus nog veel te winnen.

Consument+wil+betere+informatie+van+supermarkt+over+voedsel
© Twan Wiermans

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Deloitte naar de rol van gezondheid en duurzaamheid bij het doen van boodschappen in de supermarkt. 17.000 consumenten uit vijftien Europese landen zijn gevraagd naar hun koopgedrag in supermarkten.

64 procent van de respondenten is in de afgelopen twaalf maanden geïnteresseerder geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Slechts 4 procent beschouwt de supermarkt als de meest betrouwbare bron om informatie over een gezonde levensstijl te krijgen.

53 procent van de consumenten geeft aan graag te zien dat de supermarkt hen informeert over gezonde(re) alternatieven. Vooralsnog is het internet met 41 procent de belangrijkste bron van informatie. Ook sociale media (28 procent) zijn voor meer dan een kwart van de respondenten een belangrijke bron van informatie. 17 procent van de respondenten gebruikt supermarkten als een bron van informatie over gezond(er) leven.


Vraag naar informatie

De vraag naar informatie over de relatie tussen voedsel en gezondheid stijgt overal in Europa. Inwoners van Polen (82 procent), Finland (74 procent) en Portugal (72 procent) tonen een bovengemiddelde interesse om deze kennis op te doen. In België, Nederland, Zweden (alle drie 56 procent) en Noorwegen (57 procent) is deze interesse iets lager.

Het bewustzijn over de voordelen van lokaal geteelde en geproduceerde producten neemt sinds enkele jaren toe, meldt Deloitte. 'De aantrekkingskracht hiervan ligt in de wens om betrokken te zijn bij de gemeenschap, in meer versheid en in minder transportkilometers', staat in een persverklaring van het marktonderzoeksbureau. De meerderheid van de Europese consumenten (74 procent) blijkt bereid te zijn extra te betalen – tenminste 5 procent meer – voor voedsel dat lokaal is geproduceerd.


Meer betalen voor duurzaam en fair trade

72 procent van het totaalaantal mensen dat heeft gereageerd op het onderzoek is bereid meer te betalen voor levensmiddelen van duurzame oorsprong en fair tradevoedingsmiddelen. Op het gebied van fair trade scoort Nederland gemiddeld (71 procent) ten opzichte van andere Europese landen. In landen, zoals Duitsland en Spanje, is deze bereidheid hoger: 77 procent.

Veel consumenten vinden dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor de overheid om hen te informeren over gezond voedsel. Meer dan 40 procent stelt dat ongezond en niet-duurzaam voedsel zwaarder moet worden belast en 51 procent geeft aan dat etikettering, zoals bij sigaretten, zou kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen die ongezond en niet-duurzaam zijn.

Opvallend is dat in landen als Italië, Frankrijk, Portugal en Finland de steun voor extra belastingen op ongezonde voedingsmiddelen gemiddeld het grootst is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer