Linda Janssen: 'Nederlandse varkenshouders maken kwaliteit, geen bulk'

'We maken geen bulkproducten in Nederland, alleen kwaliteitsvlees.' Dat was de reactie van POV-voorzitter Linda Janssen toen hoofdredacteur Esther de Snoo van Nieuwe Oogst vroeg of we af moeten van bulkproductie. Dit deed ze dinsdag tijdens een live debat op de Dutch Pork Expo in Den Bosch.

Linda+Janssen%3A+%27Nederlandse+varkenshouders+maken+kwaliteit%2C+geen+bulk%27
© Henk Riswick Fotografie

Koen van Bergen, directeur livestock en supply chains van Vion, gaf aan dat er altijd een markt voor export zal blijven bestaan. Varkenshouders moeten volgens hem zo snel mogelijk, het liefst ruim voor 2025, een keuze gaan maken: kies ik voor de Nederlandse markt of de export? Janssen ziet die keuze ook, maar merkt dat het niet zo gescheiden is. Een deel van de varkens van de Nederlandse varkenshouders gaat ook naar de export. Dat is nodig voor de vierkantsverwaarding. Een stelling waar Van Bergen helemaal achter staat.

'Varkenshouders gaan steeds meer voor een keten produceren en dat zijn inderdaad zowel ketens in Nederland als in het buitenland, zoals een op speciale hammen gerichte keten in Italië. En daar vertellen varkenshouders ook vol trots over', aldus Van Bergen. 'Wel moeten we ook een goede markt zoeken voor de andere onderdelen van het varken, want het varken bestaat niet alleen uit ham.'


Kijk het live debat terug , de video begint vanaf 13.48 minuten

Varkenshouder Theo Vernooij, die ook deelnam aan het live debat, is trots dat hij produceert voor het Beter Leven-keurmerk. 'Dat begon wat weifelend. Maar toen ook Aldi en Lidl aanhaakten, werd het voor ons varkenshouders beter. Sinds dit voorjaar zit ik in het Beter Voor-concept met Albert Heijn, dat is nog weer een stap beter.'

Vernooij vindt dat alle varkenshouders zich bij een concept zouden moeten kunnen aansluiten. 'Nu zit er nog een beperking in de omvang. Dat moet veranderen naar doelen: welke toegevoegde waarde levert een varkenshouder voor de keten op het gebied van kwaliteit, dierenwelzijn, diergezondheid enzovoort.'

Volgens Rabobank-sectormanager René Veldman is het financieren van toekomstgerichte, duurzame bedrijven een belangrijk doel voor de bank. Daarbij speelt ook die markt een rol. Het zou zo moeten zijn dat de meerwaarde uit de markt komt. Verder zou een duurzaam systeem niet alleen kunnen zorgen voor lagere emissies of een beter dierenwelzijn, maar zou het ook de resultaten kunnen verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer