Henk Boelrijk stopt als belangenbehartiger varkenshouderij

Beleidsmedewerker Henk Boelrijk van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft donderdag na veertig jaar 24/7 belangenbehartiging voor de varkenshouderij officieel afscheid genomen. Tijdens zijn afscheidsbijeenkomst kwamen verschillende ijkpunten voor de varkenshouderij uit het verleden, heden en de toekomst aan bod.

Henk+Boelrijk+stopt+als+belangenbehartiger+varkenshouderij
© Jos Thelosen

Boelrijk blikte terug op veertig jaar belangenbehartiging voor de varkenshouderij. Hij ziet Wim Visscher, oprichter van Stichting Informatieverwerking Varkenshouderij (Siva) in 1984, als de grondlegger van het actuele thema over data-uitwisseling. 'Het baas zijn over eigen data was ook toen al onderwerp van gesprek. Dat moeten we erin houden', benadrukte hij tijdens zijn afscheidsspeech.

'Een incident met vervuilde diervoeders ligt ook in deze tijd op de loer, zoals de MPA-crisis in 2002. Het is belangrijk dat er dan een partij is die de regierol neemt. Destijds was dat het Productschap Diervoeder, maar nu zal Securefeed zoiets op zich moeten nemen.'


Varkenspest

Het jaar 1997 betekende volgens de beleidsmedewerker een keerpunt voor de varkenshouderij. 'Toen brak klassieke varkenspest uit en is er veel gesproken over herstructurering, krimp en onteigening zoals het intrekken van varkensrechten. Hopelijk maken de huidige beleidsmakers niet dezelfde fout in het stikstofdossier', stelt hij.

'Wat betreft voorkomen van Afrikaanse varkenspest, de aandacht voor hygiëne laten verslappen kan niet. Als het noodlot opnieuw toeslaat, weet ik niet of de varkenssector in Nederland dat overleeft.'


Vleespromotie

Het opheffen van het voorlichtingsbureau Vlees in 2005 heeft de sector in de ogen van Boelrijk veel geld gekost. De sector-pr, het bouwen aan imago en verkrijgen van maatschappelijk draagvlak zijn op een laag pitje gezet. 'Eindelijk is dat door de POV opgepakt met the Pigstory en vlees.nl. Het staat op de rail', zegt de oud-beleidsmedewerker van de POV.

'Net als in het verleden zal de varkenssector ook in de toekomst te maken krijgen met onverwachte wendingen. Maar met het DNA van de Nederlandse is veel bereikt en zullen ze ook bij nieuwe uitdagingen worstelen en weer boven komen.'Holland Varken

Voorzitter Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), voorzitter Linda Janssen van de POV en directeur Marc Jansen van supermarktorganisatie CBL keken naar het heden. Zij kwamen tot de conclusie dat het kwaliteitskeurmerk Holland Varken onmisbaar is voor de afzet. Jansen heeft nog wel een advies: 'Richt je op smaak en gezondheid in de afzet en promotie. Daar liggen kansen.'

Vicevoorzitter Eric Stiphout van de POV, inkoopdirecteur Jaap de Wit van Westfort en commercieel directeur Stan Quinten van Best Star Meat van de Van Loon Group gingen in op het versterken van de afzetketens. Dit door meer zicht te krijgen op de markt, meer greep te krijgen op de markt met marktclusters en datastromen beter te benutten.


Live debat: Toekomst van de varkenshouderij in Nederland

Waar staat de Nederlandse varkenshouderij in 2030? Waaraan moeten varkenshouders voldoen op korte en middellange termijn? Tijdens de aftrap van de Dutch Pork Expo bespreekt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, deze ontwikkelingen met prominente en inspirerende beleidsmakers, varkenshouders en kenners van de varkenssector, onder wie Linda Janssen (voorzitter POV), René Veldman (sectormanager Rabobank), Theo Vernooij (varkenshouder), Koen van Bergen (directeur livestock en supply chains bij Vion), Angela van der Sanden (Connecting Agri & Food), Sener Celik (JoinData) en William Meulendijks (varkenshouder). De Dutch Pork Expo is op 12 en 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Het debat is bij de start, op dinsdag 12 oktober om 14.00 uur op de beurs en is ook online te volgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer