Directeur Kees Blokland neemt afscheid van Agriterra

Oprichter Kees Blokland heeft donderdag na 25 jaar afscheid genomen van Agriterra. Ter ere van zijn pensionering ontving hij een speciaal voor hem geschreven boek: 'De kracht van verbeelding'.

Directeur+Kees+Blokland+neemt+afscheid+van+Agriterra
© Agriterra

Agriterra helpt via het coöperatieve model boeren in ontwikkelingslanden hun bedrijfsvoering te moderniseren. Het donderdag verschenen boek verhaalt over de onderscheidende wijze waarop Agriterra dat doet. Dit verschilt namelijk van andere ngo's.

Een belangrijke ontwikkeling is dat Agriterra er sinds haar oprichting in 1997 erin geslaagd is om op een praktische en effectieve manier de Nederlandse agrarische sector te verbinden aan de uitdagingen van collega boeren in ontwikkelingslanden.


De transformatie naar adviesorganisatie, ingezet in 2010 en organisatiebreed doorgevoerd in 2015, heeft de effectiviteit en impact van het werk van Agriterra aantoonbaar vergroot, aldus de organisatie. Resultaten behaald in de afgelopen jaren hebben geleid tot een sterk en onderscheidend internationaal profiel van Agriterra als hands-on dienstverlener voor coöperaties met ambitie.

Om dit alles te bereiken is lef en verbeelding nodig, benadrukt Agnes van Ardenne, voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking. In het voorwoord van het boek schrijft ze: 'Je moet maar het lef hebben. Om zo'n 25 jaar geleden een ontwikkelorganisatie voor boeren en boerinnen in de armste ontwikkelingsgebieden ter wereld op te zetten. Kees Blokland deed het. Met Agriterra. Juist in de tijd dat ontwikkelingssamenwerking onder hevige kritiek stond en de landbouw en voedselketens in ontwikkelingslanden niet direct het paradepaardje van de talloze ontwikkelingsorganisaties en rijkere donorlanden waren.'


Werk voortzetten

In het boek zijn naast een interview met Blokland zelf ook twaalf bijdrages opgenomen van personen die nauw hebben samengewerkt met Blokland. Zij omschrijven hun band met Agriterra en hopen allen dat het bijzondere werk van Agriterra zal worden voortgezet in de toekomst.

Met de ondersteuning vanuit de Nederlandse coöperaties en landbouworganisaties worden inmiddels miljoenen boeren en coöperaties in de wereld ondersteund met agrarische kennis en adviezen. 'Het succesverhaal van een eigenwijs man en een eigenwijze organisatie die de mondiale landbouwwereld wezenlijk heeft beïnvloed', schrijft auteur Leo Klep.


Opvolger

Blokland wordt opgevolgd door Marco Schouten. Schouten is een 51-jarige bedrijfseconoom en heeft tijdens zijn carrière de kans gehad in uiteenlopende functies en landen te werken. 'Ik zie het als een grote eer om in de voetsporen van Kees Blokland te treden en de toekomst van een prachtige organisatie als Agriterra verder vorm te geven', aldus Schouten eerder dit jaar bij zijn benoeming.

'De kracht van verbeelding' is niet te koop, maar op te vragen via agriterra@agriterra.org. Hieronder vindt u het digitale bestand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer