Gelderse tuinders willen vaker uitbreidingsmogelijkheid solitair bedrijf

Solitaire glastuinbouwbedrijven in Gelderland zouden niet eenmalig, maar eens in de tien jaar moeten mogen uitbreiden tot een maximale bedrijfsgrootte van 5 hectare. Dat stelt voorzitter Frank Wilting van Glastuinbouw Nederland Gelderland-Oost.

Gelderse+tuinders+willen+vaker+uitbreidingsmogelijkheid+solitair+bedrijf
© Twan Wiermans

Wilting meldde dat in zijn inspraakreactie op de actualisatie van de Gelderse omgevingsverordening. Een hoorzitting vond hier woensdag over plaats. Hij stelt dat eenmalige uitbreiding leidt tot een uitsterfconstructie voor deze bedrijven. 'Immers, bedrijven die hoe gering ook al eens hebben uitgebreid, kunnen dat niet nog eens doen.'

In reactie op een eerdere zienswijze stelde het provinciebestuur dat solitaire bedrijven de kans hebben gehad om te verplaatsen naar een ontwikkelingsgebied. Daarop is heel wat af te dingen, vindt Wilting. 'Niet alle bedrijven hebben die mogelijkheid gehad. Bovendien is de verplaatsingsregeling zodanig afgebouwd dat solitaire bedrijven niet meer kunnen verplaatsen.'


Streng regime

'Solitaire glastuinbouwbedrijven zijn al sinds jaar en dag gevestigd op de huidige plek. Dat leidt niet tot problemen. Wij vinden het niet reëel om solitaire glastuinbouwbedrijven aan het voorgestelde strenge regime te onderwerpen', benadrukt Wilting. 'Wij stellen voor de term eenmalig te vervangen door een tijdsperiode. Die periode zou tien jaar kunnen zijn. Daarmee wordt feitelijk het provinciale beleid voor solitaire glastuinbouw gecontinueerd.'

Hij noemt 5 hectare een duurzame omvang voor solitaire bedrijven, maar wil de optie op grotere bedrijven ook niet uitsluiten. 'Dat is nu voor een solitair bedrijf een behoorlijke omvang. Op de wat langere termijn zou die omvang wel eens aan de kleine kant kunnen zijn. Dus deze omvang moet je niet voor eeuwig vastleggen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer