Levering vloeibare CO2 gestaakt

Glastuinbouw Nederland ontving afgelopen week diverse meldingen van kwekers dat de levering van vloeibare CO2 plots is gestaakt. Die meldingen betreffen vooralsnog alleen leverancier Nippon. Oorzaak zijn de hoge aardgas- en energieprijzen en stillegging van de ammoniakproductie.

Levering+vloeibare+CO2+gestaakt
© Thierry Schut

Doordat kunstmestfabriek Yara in het Zeeuwse Sluiskil haar fabrieken stillegt vanwege de hoge gasprijzen, is de ammoniakproductie flink vermindert en is de toevoer van CO2 stil komen te liggen. Met name aardbeientelers ondervinden momenteel grote hinder van deze onaangekondigde leveringsstop, omdat de najaarsteelt in deze periode een grote CO2-behoefte heeft.

Glastuinbouw Nederland meldt dat telers hun beschikbare voorraad niet tijdig hebben kunnen spreiden, waardoor de meeste Nippon-telers momenteel volledig door hun CO2-voorraad heen zijn. Het niet kunnen doseren van extra CO2 zal leiden tot verminderde bloemaanleg, beperkte aanmaak van suikers en slechtere uitgroei van vruchten met als gevolg opbrengst- en kwaliteitsverlies.

De verwachting is dat het bedrijf in de loop van komende week mogelijk weer wat kan leveren aan deze telers, aldus Glastuinbouw Nederland.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer