Topigs Norsvin bouwt kernfokbedrijf en testlocatie in Canada

Varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin bouwt een kernfokbedrijf met 1.600 zeugen en een opfok- en testlocatie in de Canadese provincie Manitoba. Volgens de organisatie is daarmee de grootste investering in haar geschiedenis gemoeid. De genetische vooruitgang in de Z- en TN Tempo-lijn wordt erdoor versneld en de productiecapaciteit van de Duroc-lijnen wordt vergroot.

Topigs+Norsvin+bouwt+kernfokbedrijf+en+testlocatie+in+Canada
© Topigs Norsvin

Het nieuwe kernfokbedrijf wordt in een varkensarme regio gebouwd. Er komen 1.600 zeugen en 8.500 biggenplaatsen. Op een tweede nieuwe locatie enkele tientallen kilometers verderop komt een opfok- en testlocatie met 10.000 plaatsen. Over de hoogte van de investering kan communicatiemanager Peter Loenen van Topigs Norsvin geen mededelingen doen. 'Maar het spreekt voor zich dat deze investering niet uit ons jaarlijkse onderzoeksbudget van ruim 27 miljoen euro wordt gedaan.'

Topigs Norsvin verwacht de twee nieuwe locaties in de zomer van 2022 operationeel te hebben. Eind september is begonnen met het grondwerk in de Canadese prairie, zegt Loenen. 'Met man en macht wordt eraan gewerkt om die werkzaamheden voor de winter klaar te hebben. Het bouwen van de stallen onder winterse omstandigheden kan dan volgens planning doorlopen.'


Oog op toekomst

De kraamstallen worden ingericht met het oog op de toekomst. Oftewel: er komen kraamhokken met losloopmogelijkheid voor de zeugen. In de dracht worden zeugen in groepen gehouden en gevoerd met automatische voerstations. Het doel is om volledig in overeenstemming te zijn met de toekomstige Canadese dierenwelzijnswetgeving. Daarnaast worden de lijnen gefokt en geselecteerd voor het houden van zeugen in dit huisvestingstype.

De biosecurity van de twee nieuwe locaties is ook een belangrijk aspect in het nieuwbouwproject. Beide liggen in een gebied met een lage varkensdichtheid. In combinatie met hoge bioveiligheidsprotocollen, strikte transportregels en een hoog niveau van gezondheidsmonitoring zorgt dit voor de hoogste gezondheidsstatus en continuïteit van de levering.


Groeiende vraag

De twee nieuwbouwprojecten maken deel uit van een plan van Topigs Norsvin om de kerncapaciteit in Canada te upgraden en uit te breiden. Het project omvat ook de renovatie en uitbreiding van enkele bestaande kernfoklocaties in Manitoba van de fokkerijorganisatie met Nederlands-Noorse roots. Op deze manier verwacht Topigs Norsvin te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar zijn varkensgenetica in met name de Verenigde Staten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer