Werkgevers tuinzaadsector willen maatwerk in cao

Plantum wil namens de werkgevers in de tuinzaadsector geen keurslijf in de branche-cao. De koepelorganisatie streeft naar passende oplossingen voor alle medewerkers, die op ondernemingsniveau worden afgesproken.

Werkgevers+tuinzaadsector+willen+maatwerk+in+cao
© VidiPhoto

Plantum schrijft dit in een reactie op een petitie van de vakbonden. Die roepen Plantum op als onderhandelaar voor een nieuw cao, om opnieuw in gesprek te gaan over de uitvoering van het pensioenakkoord, de duurzame inzetbaarheid van werknemers en een loonvraag van 4 procent. De petitie is ondertekend door 1.165 medewerkers van zaadfirma's.

Werkgevers en vakbonden hebben volgens Plantum een andere visie op de uitvoering van het pensioenakkoord. Vakbonden zijn voorstander van generieke maatregelen voor hoofdzakelijk leeftijdgerelateerde afspraken. Werkgevers zien liever maatwerkafspraken die passen bij het personeelsbeleid van het bedrijf, met medezeggenschap van medewerkers via onder meer de ondernemingsraden.


In de branche-cao wil Plantum bedrijven ondersteunen bij hun beleid om medewerkers het werk gezond en tot hun pensioen te kunnen laten doen. Dit betekent dat werkgevers in de cao afspraken willen maken over de kaders, zoals het budget en de faciliteiten voor de ondernemingsraad. De concrete invulling van het beleid kan het beste plaatsvinden binnen de bedrijven, in overleg met de ondernemingsraad.

De voorstellen van de vakbonden leiden tot generieke maatregelen voor oudere werknemers, die vooral zijn gericht op niet of minder werken. Daar zijn de werkgevers geen voorstander van. Centraal vastleggen dat werknemers in bepaalde functies in aanmerking komen voor ontziebeleid en werknemers in andere functies niet, leidt tot ongewenste ongelijkheid, benadrukt Plantum.


Loonbod in lijn met andere sectoren

Vanwege het afbreken van het cao-overleg is een nieuw loonbod nog niet aan de orde gekomen. Plantum verklaart dat het loonbod van de werkgevers overeenkomt met de recente raming in het Centraal economisch Plan van het Centraal Panbureau voor dit jaar. Ook is het loonbod in lijn met de gemiddelde loonafspraken in cao's die op dit moment zijn afgesloten in andere sectoren voor 2021.

Tot slot meldt Plantum namens de werkgevers in de tuinzaadsector graag zo snel als mogelijk een nieuwe cao voor hun branche te willen afsluiten. Zij geven aan steeds bereid te zijn tot overleg met de werknemers en de vakbonden, mits er binnen de voorstellen voor nieuwe afspraken voldoende ruimte is voor maatwerk.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer