Plantum%3A+rassen+niet+nationaal+als+ggo+bestempelen
Nieuws
© Han Reindsen

Plantum: rassen niet nationaal als ggo bestempelen

De Franse regering heeft aan de Europese Commissie laten weten dat producten van 'in vitro mutagenese', een mutatie van DNA in een laboratorium, worden beschouwd als gereguleerde genetisch gemodificeerde organismen (ggo's).

Specifiek stelt de Franse regering voor een aantal herbicidetolerante koolzaadrassen in Frankrijk te verbieden. De Nederlandse brancheorganisatie voor plantenverdelingsbedrijven Plantum heeft via een kritische brief de Europese commissie verzocht om Frankrijk ertoe te bewegen het voorstel in te trekken.

Het voorstel heeft een Technical Regulations Information System (TRIS)-procedure in gang gezet, omdat de commissie een mogelijke inbreuk op de interne markt van de EU verwacht. Deze procedure stelt zowel lidstaten als betrokken bedrijven en organisaties in staat hun visie te geven. Deze wordt dan gebruikt voor het dialoog tussen de Europese Commissie en de Europese Raad.


Inbreuk van het vrije verkeer

Plantum heeft in de reactie aangegeven dat het nationaal als ggo bestempelen van rassen een inbreuk is van het vrije verkeer van zaden en eindproducten. Als elke lidstaat nationaal verschillende interpretaties gaat gebruikten, blijft er geen vrije interne markt over, waarschuwt Plantum.

Daarnaast is geen reden gegeven waarom juist deze (groep van) mutagenesetechnieken moet worden aangepakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer