VN-wetenschappers: beprijs werkelijke baten voedselproductie

Nieuwe voedselsystemen zijn cruciaal om honger de wereld uit te helpen. In die nieuwe voedselsystemen moet rekening worden gehouden met de werkelijke kosten en baten van voedselproductie. Dat stelde een groep wetenschappers op de VN-voedseltop die donderdag in New York is gehouden.

VN%2Dwetenschappers%3A+beprijs+werkelijke+baten+voedselproductie
© Dirk Hol

De 'Scientific Group of the United Nations Food Systems Summit' denkt dat nieuwe voedselsystemen een centrale rol spelen bij het aanpakken van honger, klimaatverandeirng en het verlies aan biodiversiteit. Die nieuwe systemen moeten zijn gericht op de werkelijke kosten en baten, zodat consumenten, bedrijven, banken, investeerders en beleidsmakers duurzamere keuzes maken.

De groep wetenschappers heeft voor de VN-voedseltop de wereldwijde verborgen kosten van voedselproductie geschat op 19,8 biljoen dollar per jaar. Dat bedrag bestaat uit 7 biljoen dollar aan milieukosten en 12 biljoen dollar aan gezondheidskosten, waarvan 11 biljoen komt van het verlies van mensenlevens en 1 biljoen aan economische kosten van ziekte wordt toegeschreven. Deze kosten worden vaak gedragen door de armsten in de samenleving: kleine boeren, jongeren, vrouwen, minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen.


Tegelijkertijd levert voedselproductie ook voordelen op die niet worden weerspiegeld in de voedselprijzen. Goed functionerende voedselsystemen stellen boeren en arbeiders in staat een ??behoorlijk inkomen te verdienen. Door transparantie over de kosten en baten en door passende prikkels toe te passen in de systemen, kan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem ontstaan. Daarmee wordt volgens de wetenschappers waarde gecreëerd voor economische groei, samenleving en bedrijfsleven.

De actie gaat over het ontwikkelen van een nieuwe economische basis voor besluitvorming, een die verantwoordelijk is voor de echte waarde van voedsel. Deze nieuwe basis moet consumenten, bedrijven, financiële instellingen, investeerders en beleidsmakers toeleiden naar het maken van beslissingen met positievere resultaten voor mens, planeet en welvaart.


Rol boeren erkennen

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca heeft met andere producentenorganisaties een verklaring opgesteld waarin zij regeringen en de Verenigde Naties (VN) vragen om de cruciale rol van boeren en tuinders bij deze beoogde voedseltransitie te erkennen.

'Voedselproducenten vormen de ruggengraat van onze samenleving. Ondanks het verstrekken van essentiële voeding en levensonderhoud aan miljarden mensen, behoren voedselproducenten, met name in ontwikkelingslanden, tot de armste, hongerigste en meest gemarginaliseerde sectoren van de samenleving ter wereld', zo luidt de verklaring.

'We roepen op tot dringende en concrete acties om de overgang naar veerkrachtigere, gezondere, voedzamere, duurzame, rechtvaardige, inclusieve en empowerende voedselsystemen te vergemakkelijken. Het is ondenkbaar om een ??gesprek aan te gaan of coalities te bouwen rond voedselsystemen zonder de actieve betrokkenheid van voedselproducenten als gelijkwaardige partners', zo schrijven de producentenorganisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer