VN vindt voedselhervorming cruciaal voor mens en planeet

Om echte vooruitgang te boeken bij het uitbannen van honger, moeten de wereldwijde uitdagingen van klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en toenemende ongelijkheid worden aangepakt. Nieuwe voedselsystemen spelen een centrale rol bij het aanpakken van deze uitdagingen, vinden de Verenigde Naties (VN).

VN+vindt+voedselhervorming+cruciaal+voor+mens+en+planeet
© Verenigde Naties

Dat betoogde secretaris-generaal António Guterres bij de opening van de VN-voedseltop in New York. Hij stelde dat honger en ondervoeding het gevolg zijn van mislukkingen van overheden, in plaats van voedselschaarste. Klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit zijn volgens hem de belangrijkste oorzaken van honger. Ongeveer 2,37 miljard mensen hadden geen toegang tot voldoende voedsel in 2020, een toename van ongeveer 320 miljoen mensen in één jaar.

Het hervormen van de wereldwijde voedselsystemen is complex, maar cruciaal voor mens en planeet, zie Guterres. Deze dringend noodzakelijke hervorming was de aanleiding voor het houden van deze voedselconferentie.


Gemeenschappelijk standpunt

De topontmoeting vindt donderdag plaats en valt samen met de Algemene Vergadering van de VN in New York. Wat er tijdens deze bijeenkomst op tafel ligt, is al maandenlang onderwerp van toenemende controverse tussen verscheidene landen en organisaties. De top volgt op een eerdere voorbereidend top in Rome.


Een uitgelekt 'gemeenschappelijk standpunt' van de Afrikaanse Unie pleit voor een grootschalige industrialisatie van de Afrikaanse landbouw. Volgens critici is dat niet duurzaam en milieuvriendelijk genoeg. Op dit moment bestaat de overgrote meerderheid van de Afrikaanse voedselproducenten uit kleinschalige boeren, waarvan vooral veel vrouwen.

Ongeveer 42 internationale bedrijven hebben 345 miljoen euro toegezegd om bij te dragen aan het beëindigen van de wereldwijde honger. Dat doen ze als onderdeel van een nieuw initiatief onder leiding van VN-organisaties. Hoewel deze financiële investering vooral van overheden moet komen, zullen de publieke uitgaven niet voldoende zijn. Daarom kwam de VN-top met een oplossing om meer investeringen van de particuliere sector te mobiliseren als een katalysator om hongersnood te voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer