Reeks van hete zomers ten einde gekomen

Voor het eerst sinds 2011 is het deze zomer nergens in ons land 35 graden of warmer geweest. Daarmee is een unieke reeks van negen jaar ten einde, meldt Weeronline.

Reeks+van+hete+zomers+ten+einde+gekomen
© Twan Wiermans

Sinds 2012 is het elk jaar ergens in ons land minstens één keer 35 graden of warmer geweest. Dat is een unieke reeks, want voor 2012 was het namelijk nooit meer dan twee jaar op rij 35 graden of warmer. Deze zomer is die lange periode van warme zomers doorbroken.


De hoogste temperatuur van dit jaar werd op 17 juni gemeten in het Gelderse Hupsel. Het werd daar toen 34 graden. De toestroom van vrij koele lucht zorgde er dit jaar voor dat de grens van 35 graden niet werd geslecht. Een groot deel van de zomer is daardoor ook koel tot zelfs vrij koud verlopen.


Kleine kans

Voor een temperatuur van 35 graden of hoger had september nog wel een kleine kans. Dat lukte vorig jaar tenslotte ook. Toen werd op 15 september het septemberrecord gebroken met ruim 35 graden in de Brabantse gemeente Gilze en Rijen. Dit jaar zit het er echter niet meer in, aldus Weeronline. In het begin van de vorige eeuw leek een temperatuur van 35 graden of hoger een soort onneembare vesting.

Ongeveer één keer per tien jaar werd zo'n hoge temperatuur ergens in ons land gemeten. Tegenwoordig lijken dat soort zeer hete dagen door de opwarming van de aarde volstrekt normaal. Deze eeuw is in dertien verschillende jaren een temperatuur van 35 graden of meer gemeten. Van ongeveer eens per tien jaar in het begin van vorige eeuw is dat nu dus al toegenomen naar eens per anderhalf jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer