Niet alleen hightech op Precisie Landbouw Dagen

De Precisie Landbouw Dagen 2021 in het Brabantse Reusel toonden de slimste technieken op akkerbouwgebied. Niet alleen veldrobots, software en zonnepanelen, maar ook de aloude pneumatische strooier hoort daarbij.

Niet+alleen+hightech+op+Precisie+Landbouw+Dagen
© Frits Huiden

Op de Precisie Landbouw Dagen 2021 in Reusel was er vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus veel aandacht voor slimme software, veldrobots, drones en diverse gps gestuurde werktuigen. Toch stonden ook het alternatief gebruik van doorsnee zonnepanelen en de aloude pneumatische strooier in de belangstelling.


Ook bekende technieken als de pneumatische strooier dragen bij aan precisielandbouw.
Ook bekende technieken als de pneumatische strooier dragen bij aan precisielandbouw. © Frits Huiden

Meest in het oog springend was het grote mobiele zonnepaneel dat een dieselaggregaat of trekkerpomp van een regenhaspel kan vervangen. Bedrijf Agriper van snijheesterteler Hans Reijnen in het Gelderse Horssen ontwikkelde de Mobile Sunpower Station (MSS). Het paneel dat uitgevouwen 11,7 bij 7 meter groot is, bestaat uit veertig panelen met een vermogen van 15 kW.

Er zijn ook een versie van 20 kW en een grotere uitvoering (14 bij 8,8 meter) met 48 panelen en 25 kW verkrijgbaar. Het 4,5 ton zware systeem kan horizontaal en verticaal draaien op een aanhanger met tandemas. Ingeklapt voor transport is de aanhanger 9 meter lang, 2,5 meter breed en 4 meter hoog. De panelen draaien automatisch met de zon mee voor een maximale opbrengst.

Ook bestaande techniek uit de kast voor preciezer telen


Windkracht 8

De constructie kan tot windkracht 8 aan, maar kantelt automatisch horizontaal vanaf windkracht 6. Voor continuïteit bij een bewolkte dag zijn er twee lithium accu's van samen 40 kW. De installatie levert genoeg stroom voor een 18 kW beregeningspomp om 100 kuub per uur te verpompen naar een haspel met sproeiboom of 50 kuub naar een haspel met waterkanon op 8 bar.

In een rekenvoorbeeld van Agriper wordt uitgegaan van een investering van 79.500 euro, waarop belastingvoordeel rust vanwege de energie-investeringsaftrek (EIA) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In het gunstigste geval blijft de restinvestering dan 53.464 euro. Afhankelijk van het aantal malen beregenen, oppervlakte en gift zou er een vlotte terugverdientijd zijn door de bespaarde diesel.

Veel dieselaggregaten van 80 pk hebben een verbruik dat varieert van 6 tot 7 liter per uur. In deze kostenbesparing is nog niet meegerekend dat de zonnepanelen buiten het seizoen ook, geparkeerd op het erf, dienst kunnen doen voor de energieopwekking.

Dat kan bijvoorbeeld voor teruglevering aan het net, zoals zonnepanelen op daken doen. Elektrische aandrijving is niet alleen milieuvriendelijk en onderhoudsvrij, maar ook geluidsarm. Dat kan een voordeel zijn in de dichter bevolkte gebieden.


RobotOne

Bij de veldrobots trokken behalve de Naïo-robots ook twee RobotOne-units van Pixelfarming Robotics uit het Brabantse Almkerk de aandacht. De RobotOne is met vierwielbesturing, 1.100 kilo eigengewicht en 3,5 meter spoorbreedte geschikt voor de biologische landbouw en beddenteelt. Daarbij wordt het areaal onderverdeeld in pixels.


De RobotOne van 1.100 kilo werkt op een areaal dat is onderverdeeld in pixels met maaimessen aan hun tien armen op een werkbreedte van 3 meter.
De RobotOne van 1.100 kilo werkt op een areaal dat is onderverdeeld in pixels met maaimessen aan hun tien armen op een werkbreedte van 3 meter. © Frits Huiden

Beide volledig elektrische robots demonstreerden, via een afstandbediening, met maaimessen aan hun tien armen op een werkbreedte van 3 meter. Autonoom rijden kunnen ze ook. De armen zijn ook uit te rusten met elk een schoffel, egtanden, freeskop of zelfs een grijparm om bijvoorbeeld onkruid te plukken. Er is ook al geprobeerd om met lasers onkruid weg te laseren. Schoffelen kan met een capaciteit van zo'n 1 hectare per uur.

Het bedrijf wil uitgroeien tot de leidende robotleverancier voor de biologische landbouw. Odd.bot toonde in een testopstelling zijn Weed Whacker. Dat is een combinatie van een camera-unit (Visionbox) die via kunstmatige intelligentie onkruid herkent en onderscheidt van de plant. Daarna volgt een grijperarm die vliegensvlug het onkruid op de aangegeven coördinaten uit de teeltrug pakt. Een tweede camera-unit controleert het resultaat.


Odd.bot ontwikkelt een camera die onkruid herkent met een grijper dit deze direct rooit.
Odd.bot ontwikkelt een camera die onkruid herkent met een grijper dit deze direct rooit. © Frits Huiden


Oude techniek draagt ook bij

Precisielandbouw brengt ook bestaande technieken terug, zoals de pneumatische kunstmeststrooier. De gedragen Rauch Aero was sinds 2008 uit productie, maar beleeft een comeback. Daar draaien in Nederland nog zo'n 250 stuks van. De boom van 27 tot 30 meter breed met vier werkelijk afsluitbare secties is nauwkeuriger dan een centrifugaal strooier.

Er is immers geen maanvormig strooibeeld en er wordt tot op de randen bemest. De pneumaat is daarbij niet windgevoelig, veroorzaakt geen strooischade en de fysische aard van de korrel mag van mindere kwaliteit zijn. Behalve sectieafsluiting is er een weeginrichting en isobusbesturing met taakkaarten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer