Delphy+onderzoekt+gevoeligheid+bietenrassen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Delphy onderzoekt gevoeligheid bietenrassen

Delphy doet ook in 2016 weer onderzoek naar de gevoeligheid van suikerbietenrassen voor de diverse schimmelziekten.

Uit praktijkervaring is volgens de adviesorganisatie bekend dat bij bepaalde rassen de inzet van fungiciden minder vaak nodig is dan bij andere rassen.

De noodzaak om fungiciden in te zetten is ook afhankelijk van de bladschimmels die op bepaalde percelen voorkomen. In suikerbieten gaat het hierbij om cercospora, ramularia, stemphylium, meeldauw en roest.

Tien en twaalf rassen

Delphy voert het onderzoek uit op het vernieuwingsbedrijf Op de Es in Zeijen (Drenthe) en op een perceel in Wijnandsrade (Zuid-Limburg). Per locatie zijn respectievelijk tien en twaalf rassen ingezaaid die in de betreffende gebieden veel geteeld worden.

Van alle rassen legt Delphy objecten aan met standaard spuitschema's en objecten zonder ziektebestrijding. De onderzoekers volgen in beide situaties per ras de ontwikkeling van de ziekten. Ook wordt het effect op de suikeropbrengst gemeten.

Rasspecifiek advies

Delphy stelt dat het doel van het onderzoek is om te komen tot een rasspecifiek advies voor de ziektebestrijding in suikerbieten. In 2015 voerde de adviesorganisatie een vergelijkbaar onderzoek uit.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer