5 vragen over lokstoffen bij biologische blasluisbestrijding

Biologische bestrijding van bladluizen met natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen, volstaat niet altijd. Om de efficiëntie van de biologische bladluisbestrijding te verhogen, kunnen lokstoffen worden ingezet, blijkt uit onderzoek van het Belgische Proefcentrum Hoogstraten.

5+vragen+over+lokstoffen+bij+biologische+blasluisbestrijding
© Wageningen University en Research

Wat maakt biologische bestrijding moeilijk?

Vaak worden plaaginsecten in het gewas te laat gedetecteerd en is er sprake van een gebrekkig monitoringssysteem van zowel de plaaginsecten als de nuttige insecten, zoals de sluipwesp. Ook zorgt de aanwezigheid van secundaire sluipwespen ofwel hyperparasitoïden voor een reducering van de werking van de primaire sluipwespen.

Daarnaast zijn er niet altijd voldoende geschikte suikerrijke voedingsbronnen beschikbaar om de nuttige insecten in hun nutritionele en energetische behoeften te voorzien. Dit kan wel worden verbeterd door externe suikerrijke voedingsbronnen met behulp van een voederapparaat aan te leveren.


Hoe kan de efficiëntie van biologische bladluisbestrijding worden verhoogd?

Het inzetten van lokstoffen kan daaraan een grote bijdrage leveren, bewijst het Belgisch onderzoek. Deze stoffen lokken de insecten efficiënter naar het monitoringssysteem, houden hyperparasitoïden uit het gewas en lokken de sluipwespen effectiever naar de voedingsapparaten.


Welke rol spelen deze lokstoffen bij biologische bestrijding?

Om een plaag op te sporen, maken natuurlijke vijanden gebruik van geurstoffen die planten afgeven wanneer ze zijn aangetast door de plaag, of door geurstoffen die de plagen zelf afgeven. Ook geurstoffen die worden geproduceerd door micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, kunnen het gedrag van de natuurlijke vijanden beïnvloeden.Door welke geurstoffen kunnen sluipwespen worden aangetrokken?

De Katholieke Universiteit Leuven heeft met laboratoriumproeven de aantrekkelijkheid van mengsels met organische componenten getest. Er is vastgesteld dat de sluipwesp Aphidius colemani kan worden aangetrokken door middel van geurstoffen afkomstig van een Bacillus-bacterie, terwijl deze geurstoffen de hyperparasitaire wesp Dendrocerus aphidum juist afstoten. Dit maakt het mogelijk om een synthetisch mengsel te ontwikkelen.


Hoe ziet een dergelijk mengsel eruit?

De Belgische universiteit ontdekte dat een synthetisch mengsel van 1 procent benzaldehyde en 99 procent styreen het meest aantrekkelijk is voor sluipwespen en afstotend voor hyperparasitoïden. In de praktijk zijn twee dispensers met meerdere concentraties van styreen en benzaldehyde getest. De uitgezette sluipwespen werden het sterkst aangetrokken door een mengsel in een Omnilure-dispenser. De aantrekking was effectief over een afstand van minstens 5 meter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer