Kunstmestprijzen stabiliseren in zomer op recordhoogte

De internationale kunstmestprijzen blijven zelfs tijdens traditioneel rustige zomermaanden op recordhoogte. De geplande toename van de productiecapaciteit is naar verwachting pas in 2022 van invloed op de markten.

Kunstmestprijzen+stabiliseren+in+zomer+op+recordhoogte
© Twan Wiermans

Het aanbod voor de meeste voedingsstoffen voor gewassen is krap en de producenten voelen zich comfortabel in augustus, terwijl er in september een nieuwe vraag zal ontstaan. Dit meldt manager Deepika Thapliyal van Icis, de overkoepelende organisatie in de energie-, petrochemische en kunstmestindustrie.
Na recordprijsstijgingen is een neerwaartse correctie te verwachten. Maar elke daling is waarschijnlijk van korte duur, omdat kopers zouden ingrijpen om aan de vereisten te voldoen. Hoge grondstof- en gasprijzen zullen de productiekosten hoog houden en producenten ontmoedigen om tegen lage prijzen te verkopen.


Nigeria

De opstart van nieuwe stikstoffabrieken in Nigeria met een totale capaciteit van meer dan 4 miljoen ton ureum heeft waarschijnlijk geen onmiddellijke impact op de markt, verwacht Icis. Een echte impact wordt verwacht in 2022, wanneer de logistieke problemen van de Dangote Group zijn opgelost en de tweede lijn van 1,27 miljoen ton per jaar in gebruik wordt genomen.

De tweede lijn van Indorama in Nigeria, met een capaciteit van 1,6 miljoen ton ureum, bevindt zich in de inbedrijfstellingsfase. De export van de nieuwe productie zal waarschijnlijk pas in 2022 significant zijn, als de productie zich stabiliseert. Het lot van andere nieuwe ureumfabrieken in India en Brunei is nog niet bekend. Naar verwachting komt volgend jaar nieuwe capaciteit op de markt. De geplande uitbreiding van ammoniak en fosfaat in Saoedi-Arabië zal ook pas in 2022 toenemen.


Fosfaat

De fosfaatmarkt vertraagt omdat de meeste regio's een seizoenspauze doormaken. Zelfs in India waar diammoniumfosfaat nodig is, blijft de kooplust gedempt vanwege de krappe beschikbaarheid en hoge internationale prijzen. De vraag naar kunstmest van boeren in India is sterk vanwege de goede moesson, maar aanbiedingen voor geïmporteerd product zijn schaars. Producenten uit Marokko, Jordanië en China hebben geen product te bieden aan India.

In China richten producenten zich op de binnenlandse markt. Sommige producenten hebben de export stopgezet. Het is onduidelijk wanneer ze weer beginnen. Er is meer vraag in Pakistan, maar kopers moeten wachten tot het product op de markt beschikbaar komt. In Brazilië is de markt voor monoammoniumfosfaat zwak omdat de vraag naar het sojabonenseizoen voorbij is. De importactiviteiten trekken naar verwachting later in het jaar aan voor het volgende seizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer