Nederland versoepelt regels voor subsidie GMO Groenten en fruit

Nederland heeft de regels voor toekenning van subsidie voor de gemeentelijke marktordening (GMO) van Groenten en fruit versoepeld. Dat blijkt uit een publicatie deze week in de Staatscourant.

Nederland+versoepelt+regels+voor+subsidie+GMO+Groenten+en+fruit
© Twan Wiermans

Onder andere is het begrip dochterondernemingen in de regeling veranderd. Zaken die dochterondernemingen voor producentenorganisaties uitvoeren, komen eerder in aanmerking voor subsidie en worden niet meer als uitbesteed werk opgevat. Dit past beter in de Nederlandse structuur van producentenorganisaties, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De regels voor oogstverzekeringen worden eveneens ruimer. Het steunpercentage is verhoogd van 50 naar 60 procent van de verzekeringspremie. De volledige overheidssteun voor oogstverzekeringen mag daarbij niet meer bedragen dan 80 procent van de premies die telers betalen om zich te verzekeren tegen extreem weer.


Minder populair

De GMO-regeling heeft de laatste jaren aan populariteit ingeboet in de groente- en fruitsector. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat Nederlandse telersverenigingen in 2020 voor ruim 14 miljoen euro subsidie ontvingen. In 2019 was dat bedrag nog iets meer dan 16 miljoen euro.


Vorig jaar waren telersvereniging Oxin Growers in Barendrecht, Fossa Eugenia in Venlo en coöperatie Growers United in het Westland de grote ontvangers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer