Profel bezorgd over gevolgen extreem weer voor groente en fruit

De Europese vereniging van de groenten- en fruitverwerkende industrie Profel uit zijn zorgen over de gevolgen van het extreme weer en de zware regenval van de afgelopen weken.

Profel+bezorgd+over+gevolgen+extreem+weer+voor+groente+en+fruit
© Eric Huids

Het extreme weer in Nederland, België en delen van Duitsland heeft een grote impact op de teelt en oogst van groente en fruit, stelt Profel. Diverse gewassen hebben flinke schade geleden en zijn in sommige gevallen compleet verloren. Sommige gewassen zijn compleet weggespoeld of nog altijd te nat om te oogsten.

De gevolgen zijn ook te merken bij de verwerkende industrie, vooral in de planning en het aanbod voor de verwerking van bonen en wortelen.


Uitstel zaaimoment

Gevolg van een moeilijke of vertraagde oogst is vervolgens een uitstel van het zaaimoment van de opvolgende teelt. Dit kan weer extra risico geven bij de gewassen die gevoelig zijn voor vorstschade in het najaar. Dit jaar was al uitdagend omdat er minder gewasbeschermingsmiddelen voorhanden zijn om in te spelen op de moeilijke weersomstandigheden, schetst Profel de situatie in de sector.


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Profel stelt dat de klimaatverandering steeds meer zijn tol eist van de groente- en fruitsector en daar zeker sinds de droge jaren vanaf 2017 de gevolgen van zijn te zien. De vereniging roept dan ook op om zuinig te zijn op de planeet en onder ogen te zien dat juist het consumeren en produceren van groente en fruit hierbij een belangrijk deel van de oplossing kan zijn. De vereniging onderzoekt de mogelijkheden om de verliezen te beperken en waarschuwt dat de sector moet investeren in oplossingen om met de veranderende weersomstandigheden om te gaan.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer