Weidegang op bijna driekwart melkveebedrijven

Van de Nederlandse melkveebedrijven past dit jaar 73,6 procent volledige weidegang toe. Daarnaast zegt 1 op de 10 aan deelweidegang te doen. Een stijging van 3 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit resultaten van de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect.

Weidegang+op+bijna+driekwart+melkveebedrijven
© Twan Wiermans

In totaal doet dus ruim 83 procent van de melkveebedrijven aan weidegang. Een stijging van ruim 3 procent ten opzicht van 2018, concludeert AgriDirect. Toen bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat 80 procent van de melkveebedrijven weidegang toepast. Voor het onderzoek dat in het voorjaar van 2021 plaatsvond, deelden ongeveer 3.400 melkveebedrijven gegevens over bedrijfsactiviteiten, waaronder weidegang. Van hen houdt 16,5 procent de koeien permanent binnen.


© AgriDirect

In het onderzoek van AgriDirect is ook gekeken naar het gemiddeld aantal uren per dag dat koeien buiten zijn. Zo'n 60 procent van de koeien staat 7 tot 12 uur per dag buiten, terwijl ongeveer 25 procent 6 uur (of minder) per dag in de wei staat. Een paar procent van de melkveebedrijven laat de koeien meer dan 12 uur per dag buiten staan.Van de koeien gaat circa 44 procent tussen de 151 en tweehonderd dagen naar buiten. Nog eens ongeveer 29 procent van de koeien loopt tussen de 121 en 150 dagen buiten. Zo'n 18 procent van de melkveebedrijven laat de koeien 120 dagen per jaar buiten lopen. Op de melkveebedrijven met weidegang start 63 procent daarmee vanaf april. Nog eens 23 procent doet de koeien in mei naar buiten en 8 procent al vanaf maart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer